Den brittiska regeringen satsar tio miljoner pund (!) på att få landets befolkning att säga ja till fortsatt EU-medlemskap. EU-skeptiker i Camerons egna led rasar mot att skattebetalarnas pengar läggs på ”partisk och hysterisk propagandalitteratur”.

Det är ingen hejd på de eländen som väntar britterna om de i den folkomröstning som väntar den 23 juni röstar för ett ”Brexit”, ett avslutat medlemskap i den Europeiska unionen. Då väntar ekonomisk chock och ökade priser för hushållen. Å andra sidan sett tycks fördelar av att stanna vara desto större; ekonomisk säkerhet, stabilitet och fred är bara något av allt det som EU är garanten för. Detta i alla fall enligt den informationsfolder som redan i nästa vecka ska delas ut till samtliga hushåll i landet och som nu har fått EU-skeptiska konservativa politiker att fullständigt gå i taket av ilska. För när det gäller att övertala befolkningen sparar premiärminister David Cameron inte på krutet: tio miljoner pund, i runda tal 115 miljoner i svensk valuta, kostar kalaset − och det är skattebetalarna som får stå för notan.

Kritikerna anklagar Cameron och regeringen för maktmissbruk genom att låta skattemedel finansiera en kampanj som anses vara klart vinklade åt ett enda håll, men från regeringshåll hävdas att likande information delades ut både inför EU-omröstningen 1975 och skottarnas självständighetsfolkomröstning 2014. Enligt ministrarna står regeringen kollektivt bakom ett fortsatt medlemskap och det slås också fast att de juridiska ramarna endast gäller under den formella kampanjperioden.

Men Boris Johnson, Londons konservative borgmästare och känd EU-motståndare, som i februari offentliggjorde sitt stöd för ett ”Brexit” skräder i vanlig ordning inte orden. Han beskriver regeringens initiativ som ”partiskt och hysteriskt” och ett totalt slöseri med pengar.
− Om man ska använda skattebetalarnas pengar borde man också spegla den andra sidan, säger han enligt Daily Mail.
En annan medlem i kören av kritiska röster är Steve Baker, parlamentsledamot för Tories och en av de ledande krafterna i nej-kampanjen. Till MailOnLine säger han att regeringen tänker lägga mer av skattebetalarnas pengar för att propagera för ja-sidans kampanj än nej-sidan tillåts att ta av frivilliga donationer under hela den formella perioden.
− Den här David-och-Goliatkampen kräver stöd av alla som vill återta kontrollen så att vi kan lägga pengar på det vi prioriterar, som NHS (National Health Service, som driver den offentliga sjukvården. Red.), säger han.

Nigel Farage, ledaren för United Kingdom Indepence Party, UKIP, luftar sitt missnöje bland annat på partiets hemsida där han menar att det är en skandal att tio miljoner pund läggs på en EU-positiv broschyr:
− Det är våra pengar och de borde inte användas för att lansera lögner om EU-medlemskapets så kallade fördelar. Jag uppmanar regeringen att göra det rätta och återta det här dokumentet. Denna folkomröstning måste vara fri och rättvis.
På sin Facebooksida skickar han ut ungefär samma budskap om att regeringens broschyr är ”full av lögner, då även påståendet att vi har kontroll över våra gränser. Det har vi inte. Upprörande att påstå något annat”, skriver han och i ett annat inlägg uppmanar han britterna att, när de får regeringens ”pro-EU-broschyr”, skicka den i retur till avsändaren. På regeringens hemsida finns ligger ett upprop där  över 100 000 personer sent på torsdagskvällen kräver att regeringen ska sluta lägga skattebetalarnas pengar på EU-positiva informationsbroschyrer.

− Jag kan bara uppmana så många som möjligt att skriva under och skicka ett tydligt budskap till regeringen. Det är våra pengar och han har inte vår tillåtelse att lägga ut dem på sådant här, säger Nigel Farage.
Men kritiken kommer inte bara från Tories och UKIP. Graham Stringer, parlamentsledamot för Labour och anhängare av ett ”Brexit” säger, enligt Daily Mail, till BBC Radio 4-programmet Today, att anledningen till att foldern ges ut just nu nog egentligen handlar om att ta bort uppmärksamheten från David Camerons ekonomiska affärer efter diverse avslöjanden som kopplas till premiärministerns nu avlidne far. På torsdagskvällen erkände David Cameron för övrigt att han hade tjänat pengar på faderns investeringsfond i skatteparadiset Bahamas.

Stringers kommentar till regeringens PR-folder är att det är ”upprörande” att använda skattebetalarnas pengar på ett ”verkligen mycket partiskt dokument”.
Men Euroskeptikernas raseri biter inte på David Cameron som blankt avvisar kritiken mot hans beslut om en av skattebetalarna finansierad mångmiljonsatsning på pro-EU-propaganda. Han ser sig inte ha någon som helst anledning att be om ursäkt för det.
− Vi är inte neutrala här och vi anser att det vore ett dåligt beslut att lämna, förklarar han.

Brexitlägret kräver nu en undersökning av om de regler som gäller för en folkomröstning har brutits.
13
4
2