IS nöjer sig inte bara med Paris och Rom − nu hotar extremisterna med fler terrorattacker. Rom, London, Budapest eller katolska Världsungdomsdagen i Kraków är några av de mål som nämns.

I går, tisdag, släppte den så kallade Islamiska staten, IS, ännu en propagandavideo där man antyder − sannolikt för att skapa osäkerhet och skräck − att nya blodiga attacker kan vara på gång i Europa. Tre huvudstäder nämns som möjliga mål, uppger nyhetsbyrån Reuters.

− Om det var Paris i går och Bryssel i dag, vet bara Allah var det blir i morgon. Kanske det blir i London eller Berlin eller Rom, är det budskap som en av medlemmarna i organisationen framför på engelska, samtidigt som videon visar foton på följderna av tidigare attacker. Dessutom har man lagt in bilder på det brittiska parlamentshuset och Colloseum i Rom.
IS har tagit på sig ansvaret för bombattackerna i Paris och Bryssel. Den förra krävde 130 människors liv den 13 november i fjol och i den senare, den 22 mars, dödades 31 personer, av vilka två var svenskar.

Ungefär samtidig med offentliggörandet av dessa hot, varnades den polska underrättelsetjänsten via amerikanska Central Intelligence Agency, CIA, för att också den polska huvudstaden Warszawa, tillsammans med Berlin och Budapest, är potentiella mål terrorattacker. Uppgifterna kommer från den statliga ungerska nyhetsbyrån Magyar Távirati Iroda, MTI, som hänvisar till den polska tidningen Rzeczpospolita, uppger Hungary Today.

Informationen bekräftar tidigare icke officiella pressuppgifter om att CIA i mitten av förra månaden varnade den polska myndigheterna för risken att publikdragande evenemang i Berlin, Budapest och Warszawa skulle kunna bli mål för samtidiga terroristattacker. György Bakondi, premiärminister Viktor Orbáns nationelle säkerhetsrådgivare, säger till MTI att den ungerska regeringen bara har informerats om hotet via den polska pressen och att man nu har vänt sig till USA angående varningen från CIA.
Enligt Bakondi tar de ungerska myndigheterna information av detta slag mycket allvarligt, men samtidigt säger han att det inte finns anledning att höja terrorvarningen från nuvarande nivå.

Rzeczpospolita säger också att CIA har varnat Polen för att Internationella Världsungdomsdagen, VUD, som hålls i Kraków 26-31 juli kan vara ett potentiellt mål för terrorister. VUD firas vart tredje år och på inbjudan av påven samlas ungdomar från hela världen någonstans på jorden kring ett tema som Katolska kyrkans överhuvud har valt. Alldeles oavsett var festen äger rum drar den varje gång hundratusentals, ibland över miljonen, unga katoliker som kommer för att träffas, be och dela med sig av sin tro. Evenemanget startades av påve Johannes Paulus II 1984. När VUD hölls i Manila 1995, kom fem miljoner ungdomar, ett rekord som står sig än.
Temat för årets jättefest − som alltså kan vara ett mål för terrorister − är: ”Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet”.