Adolf Hitler är historiens störste man. Det påstår brittiska Labourpolitikern Aysegul Gurbuz på Twitter. Hon har nu suspenderats från politiken, men själv skyller hon uttalandet på sin syster.

Samtiden har tidigare uppmärksammat att synnerligen grov antisemitism flödar inom den brittiska vänstern. För uttalanden som att ”judar har stora näsor” och ”slaktar de förtryckta” stängdes till exempel Vicki Kirby nyligen av från partiet − och det var för övrigt inte första gången som hon blev föremål för disciplinära åtgärder.

Och nu är det dags för nya utspel som dryper av judehat. 20-åriga Aysegul Gurbuz, muslim och som i samband med valet i fjol blev yngste kommunfullmäktige någonsin i Luton, 50 kilometer norr om London, har liksom partisystern i Woking, förpassats ut i kylan efter att under en längre tid ha ägnat sig åt antisemitiska inlägg på sociala medier, uppger Daily Mail.

Hennes kampanjande började så tidigt som 2011 − och då med hyllandet av Hitler. I oktober 2012 skrev hon på Twitter att ”Ed Miliband är judisk, Han kommer aldrig att bli Storbritanniens premiärminister”. Det blev han ju inte heller, men det var nog inte hans judiska påbrå som gjorde att han blev slagen av David Cameron och Tories. I januari året därpå twittrade hon följande: ”Judarna är så mäktiga i USA så det är äckligt”.
Men trots att Aysegul Gurbuz agerat under flera år, var det först i slutet av förra veckan som bilan föll och partiet stängde av henne och hon är bara en i raden av Labour-politiker som har fått göra synnerligen råa angrepp på judar innan partiet har reagerat.

Men själv förklarar sig den 20-åriga kvinnan, som i det civila är pluggar på sista året vid universitetet i Warwick där hon också arrangerar evenemang för studenternas Sällskap för Palestinas vänner, oskyldig till det hon nu anklagas för. Hon hävdar nämligen att det inte är hon, utan hennes syster, som har stått för den antisemitiska agitationen.
− Jag hade ett gemensamt konto med min syster, så jag vet inte om det är hon som har tweetat detta. Men jag är enormt upprörd just nu, säger hon till Kampanjen mot antisemitism och tillägger att hon bor i ett område där sammanhållningen med judar är ”mycket god”.
− Jag är fullständigt chockad, fortsätter hon, enligt Daily Mail.
Men Jonathan Sacerdoti, som representerar Kampanjen mot antisemitism är inte imponerad:
− Det är antisemitiska tweetar. De ligger på Aysegul Gurbuzs personliga konto och för det finns inget försvar, säger han.

Den brittiska vänstern har fått händerna fulla med att ta tag i partiets klart uttalande antisemitiska företrädare, och baronessan Janet Royall, som sitter i överhuset, leder nu en utredning efter att vice ordföranden i Labours förening vid  högt ansedda universitetet i Oxford avgick från sin post med motiveringen att ”en stor del” av medlemmarna hade ”något problem med judar”.Och förutom Vicki Byrne, som alltså nu suspenderades för andra gången, gick Khadim Hussain, tidigare borgmästare i Bradford, samma öde till mötes efter följande inlägg på Facebook : ”Ert skolsystem berättar bara om Anne Frank och de sex miljoner sionister som mördades av Hitler”.

Kritiken mot partiledningen, som flera Labourpolitiker anser inte gör tillräckligt för att hantera de antisemitiska hållningarna, är hård.Lord Michael Levy, som har haft mycket nära band till tidigare premiärministern Tony Blair, har − vilket Samtiden också har berättat om − tidigare sagt att han överväger att lämna partiet om den passiva hållningen fortsätter och i förra veckan konstaterade Louise Ellman, en av de mest framträdande judiska företrädarna för Labour, att man inte har tacklat partiets ”antisemitiska problem”.

Till kören av starkt kritiska röster har nu även Sadiq Khan, Labours kandidat till borgmästarposten i London, sällat sig. Han beskriver antisemitismen i det egna partiet som en ”skammens stämpel” och uppmanar partiledaren Jeremy Corbyn att agera. Corbyns svar blev att han omedelbart ska skrida till verket mot ”alla former av antisemitism” som han lovar också ska slås ner hårt på.

Daily Mail konstaterar att de regelbundet återkommande antisemitiska uttalandena från Labour-företrädare hittills inte har lett till någon tyngre respons från Jeremy Corbyn, men Trevor Holden, som leder fullmäktige i Luton, där alltså Aysegul Gurbuz nu är suspenderad, säger att fallet kommer att utredas av fullmäktiges oberoende normkommitté:
− Fullmäktige förväntar sig att ledamöterna står för en högsta nivå och kommer inte att acceptera något uppförande som skulle kunna underminera sammanhållningen i kommunen, säger han.