Två månader före folkomröstningen har de brittiska EU-skeptikerna kapat åt sig en treprocentig ledning. Men ett ”Brexit” kommer att slå hårt mot världsekonomin, heter det i en skarp varning från Internationella valutafonden, IMF.

”Slaget om Storbritannien”, det vill säga om landet ska lämna Europeiska unionen eller kvarstå som medlem, är i full gång. Tio veckor återstår till den 23 juni och enligt en färsk opinionsundersökning, gjord av analysföretaget ICM, har förespråkarna för ett utträde nu sprungit om EU-anhängarna. 45 procent av de tillfrågade säger att de ska rösta för ett good-bye till EU, medan 42 procent vill stanna kvar och 12 procent uppger att de ännu inte har bestämt sig.

Men positionerna ändra sig hela tiden; bara för en vecka sedan var det EU-anhängarna som hade en procents försprång, och med tanke på de katastrofala förutsägelser som föregick de allmänna valen i maj i fjol, är det nog klokt att ta opinionsundersökningarna med en nypa salt. Prognoserna pekade ju på ett i det närmaste dött lopp mellan Tories och Labour, men valet slutade med en konservativ brakseger.

I en tidigare publicerad artikel har Samtiden skrivit om David Camerons mångmiljonsatsning för att få britterna att rösta på ett fortsatt EU-medlemskap och i den informationsbroschyr som har kritiserats hårt av det motsatta lägret, informeras allmänheten om de katastrofala följder som ett ”Brexit” påstås få. På regeringens hemsida har för övrigt  och i skrivande stund 211 238 personer skrivit under på den petition som kräver att premiärministerns initiativ att låta skattebetalarna finansiera EU-positiv propaganda. Men antalet underskrifter ökar hela tiden.

Till skaran av domedagsprofeter sällar sig även Internationella valutafonden, IMF. Visserligen har IMF-chefen Christine Lagarde tidigare uttalat sig om de negativa ekonomiska konsekvenserna av ett brittiskt utträde, men nu gör fonden för första gången något som av The Independent beskrivs som ett ”omfattande ingripande” i debatten. IMF ser nu ett brittiskt utträde ur unionen som en ”reell möjlighet”, uppger Financial Times och skriver i rapporten World Economic Outlook ner Storbritanniens tillväxt från 2,2 till 1,9 procent vilket innebär att det bland de mest avancerade ekonomier bara är Japan som har en kraftigare minskning.

Redan nu har den osäkerhet som den kommande omröstningen har skapat skadat den inhemska ekonomin, menar IMF. Fondens chefsekonom, amerikanen Maurice Obstfeld, höjer nu också varningsflaggan och hävdar i rapporten att ett ”Brexit” kommer att orsaka ”allvarlig regional och global skada” genom att störa handeln.
IMF:s farhågor om ett brittiskt utträde välkomnas givetvis av David Cameron:
− IMF har rätt − att lämna EU skulle innebära stora risker för brittisk ekonomi. Vi är starkare, säkrare och har det bättre ställt i Europeiska unionen, säger han enligt Daily Mail.

George Osborne, brittisk finansminister och som enligt nyhetsbyrån Reuters står på synnerligen god fot med Christine Lagarde, är fullständigt enig med premiärministern och menar att IMF:s kommentarer stärker argumenten för att fortsatt medlemskap.
− Internationella valutafonden har gett oss den skarpaste oberoende varningen för hur illa framtiden kommer att smaka om vi lämnar EU, säger han.
Enligt källor inom G20-gruppen etiketterades ett ”Brexit” − efter lobbying från just George Osborne − som en ”global risk” i februari och anhängarna av ett utträde hävdar nu att IMF:s varning har Osbornes fingeravtryck och att den största risken för Storbritannien tvärtom är att stanna kvar i EU, uppger Reuters.
− IMF har nedvärderat brittisk ekonomi tidigare och nu gör man det igen på uppmaning av vår egen finansminister, säger Matthew Elliott, som leder kampanjgruppen Vote Leave, Rösta för utträde.
Det är ett uttalande som en taleskvinna för finansdepartementet enligt nyhetsbyrån inte har någon kommentar till.

För brittisk handels del kommer ett ”Brexit” att svida mest under de två närmaste åren efter folkomröstningen när villkoren för ett utträde ska förhandlas, enligt IMF, och i ett uttalande från i måndags låter det finansiella centret City of London förstå att ett utträde ur unionen kommer att försätta den brittiska finansindustrin i ett chocktillstånd.