Björn Söder, SD och riksdagens andre vice talman, ser fram emot det österrikiska presidentvalet med tillförsikt:
− Norbert Hofer har alla chanser att vinna och han kommer att bli en bra representant för sitt land, säger han.

Frihetspartiets Norbert Hofer slog knock på motståndet när första ronden i presidentvalet i Österrike avgjordes i söndags. Norbert fick 36,4 procent av rösterna och distanserade därmed klart sina motståndare. Miljöpartiet De grönas kandidat Alexander Van der Bellen kammade bara hem 20,4 procent medan trean, den oberoende Irmgard Griss samlade 18,6 procent av rösterna. Med andra ord en jordskredsseger för Hofer och det bästa resultatet någonsin för FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, i ett rikstäckande val.

Och Björn Söder är övertygad om att Hofers ledning kommer att hålla ända in i kaklet när det den 22 maj blir dags för valets andra och avgörande omgång. Den uppfattningen är han för övrigt inte ensam om och prognoserna pekar på att Hofer kommer att få 55 procent av rösterna. Socialdemokraterna har visserligen uppmanat sina väljare att stödja Van der Bellen men, som Björn Söder säger: Vad partiledningen säger är en sak, vad väljarna vill är en annan.
− Folkpartiet har hittills legat lågt och inte yttrat sig, vilket troligen beror på att man föredrar Hofer framför en vänsterpolitiker, säger Björn Söder, som själv har träffat Norbert Hofer två gånger.

Första gången var i fjol då den svenske politikern ledde en talmansdelegation som var i Wien för en säkerhetspolitisk konferens.
− I samband med det avlade vi en så kallad artighetsvisit i parlamentet och vi samtalade då lite grann om situationerna i Österrike respektive Sverige. Mitt senaste möte med Hofer var nu i mars när jag återigen var i Wien med OSSE:s svenska parlamentariska delegation, säger Björn Söder, som bara har lovord till övers för den österrikiske förmodligen blivande presidenten.
− Han är en gemytlig och harmonisk person som har alla förutsättningar för att bli en god representant för Österrike; han värnar sitt land och sitt folk, fortsätter SD-politikern, som också pekar på att Hofer är en väl meriterad kandidat som sedan 2005 har varit FPÖ:s vice partiledare och som också anses vara partiets chefsideolog.

Den österrikiska politiska arenan har i princip sedan Andra världskriget dominerats av två aktörer − Socialdemokraterna, SPÖ, och Folkpartiet, ÖVP, − som har styrt landet antingen var för sig eller i koalition.
− Och jag tror att folk har tröttnat på den maktkartellen, kommenterar Björn Söder.
Vid två tillfällen har Frihetspartiet varit i regeringsställning. 1983-1986 samregerade man med Socialdemokraterna och 2000-2006 med ÖVP. Senast det begav sig leddes partiet av Jörg Haider, som för övrigt uteslöts ur FPÖ 2005, och den regeringskonstellationen ledde till att EU bojkottade Österrike. Men risken för en upprepning nu ser Björn Söder som i stort sett obefintlig.
− Jag tror att EU har lärt sig en läxa och insett att bojkotten inte var det smartaste draget, säger han.

Den i det närmaste exempellösa framgången för Norbert Hofer kan givetvis förklaras med den kraftiga asylinvandring som Österrike har fått uppleva. När floden av flyktingar och migranter började välla in över Europa i fjol hade majoriteten visserligen siktet inställt på Tyskland eller Sverige och Österrike var bara ett transitland, men icke desto mindre valde 90 000 personer att söka asyl i alplandet. I år har man räknat med att den siffran ska stiga till 120 000, vilket fick till följd att landet i januari stängde gränsen mot Slovenien. Bara en kort tid därefter kom beskedet att man sätter tak på antalet asylansökande − fram till 2019 får det handla om maximalt 127 500 personer och nu i april meddelade Österrike att ytterligare åtgärder ska vidtas för att hindra migranter och flyktingar från att ta sig in i landet från Italien genom att skärpa kontrollen vid Brennerpasset.

Trots åtgärderna misstror österrikarna uppenbarligen regeringens och EU:s förmåga att hantera krisen vilket gynnar Norbert Hofer som har en klar och tydlig linje som, enligt Björn Söder, är en klar fördel inför andra omgången.
− Tvåan i första omgången, Alexander Van den Bellen, vill ha öppna gränser och är livlig EU-förespråkare − allt det som Hofer är emot. Det innebär att det finns två tydliga skiljelinjer som gör det lätt för väljarna att ta ställning. Hade valet stått mellan honom och Irmgard Griss tror jag att det hade blivit svårare för Norbert Hofer, säger han.

Presidenten i Österrike väljs av folket för en period av sex år och uppgifterna är i huvudsak representativa och ceremoniella. Men statsöverhuvudet har ändå vissa politiska befogenheter och en av dem − som Hofers motståndare nu fruktar − är möjligheten att utlysa val.
− Det är ju också något som han har flaggat för kan komma att ske, inte minst därför att läget nu är rätt, fortsätter Björn Söder.

I svenska media klistras epitetet ”högerpopulist” på Hofer, och med det vill man, enligt Björn Söder, till publiken skicka en tydlig ”usch-och-fy-signal”.
− Även om ”högerpopulism” är ett snällare epitet än ”främlingsfientlig” och ”högerextrem” är det ju ändå negativt laddat och visst skriver man folk på näsan vad de ska tycka och anse. Däremot talar man ju till exempel aldrig om ”vänsterpopulistiska socialdemokrater” eller ”skattefientliga moderater”, säger han som själv företräder ett parti som under flera år har varit fullkletat med negativa attribut.
− Men det har ju faktiskt blivit bättre med den saken nu, konstaterar han.