Det finns indikationer på att terroristorganisationen Islamiska staten har skickat flera potentiella attentatsmän till Belgien och Europa. Belgien behåller därför den nästa högsta hotnivån.

Den 24 mars, bara två dagar efter att 32 personer − av vilka två var svenskar − dödades i bombattentaten mot Bryssels internationella flygplats, Zaventem och tunnelbanestationen Maelbeek, sänkte Belgien sin terrorvarning från maximala fyra till tre. Den hotnivån har landet behållit sedan dess, och landets nationella kriscentrum OCAM, L’Organe de coordination pour l’analyse de la menace eller, som det heter på nederländska, Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, har beslutat att man ska ligga kvar på denna näst högsta nivå, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Faran för nya angrepp är nämligen inte över, utan kanske snarare förhåller det sig tvärtom.
− Det finns det som tyder på att Islamiska staten har sänt krigare till Europa och Belgien och hotnivån som för närvarande ligger på nivå tre kommer därför inte att sänkas, säger en talesman för OCAM till Reuters.

Några ytterligare detaljer om vilka signaler man har fått ger han inte, men enligt Reuters betyder den kvarhållna näst högsta nivån att de belgiska myndigheterna befarar att ett angrepp inte bara är möjligt utan också troligt.