Hans mål var att söka asyl i Sverige. Men nu kan den irakiske mannen se fram mot 10-15 år i österrikiskt fängelse. Detta efter att synnerligen brutalt ha våldtagit en 10-årig pojke i en simhall.

Det var den 2 december i fjol som Amir A, en 20-årig asylsökande från Irak, brutalt våldförde sig på en bara 10-årig pojke på en toalett i Theresienbadet i Meidling, som ligger i sydvästra Wien. Mannen, som är gift och själv har ett litet barn, förklarade att övergreppet − vilket Samtiden tidigare har berättat om− berodde på ett ”sexuellt nödläge” eftersom han inte hade haft sex på fyra månader.

Rättegången mot den sexuellt utsvultne mannen, som uppenbarligen inte heller kan tygla sina drifter, inleddes i tisdags och inför tingsrätten erkände han sig skyldig till det grova sexuella övergrepp han anklagas för, skriver österrikiska nyhetssajten kurier.at

Enligt åtalet slet gärningsmannen, som bara är känd under namnet Amir A, in sitt offer på en toalett i simhallen och övergreppet var så våldsamt att 10-åringen blev mycket svårt skadad − inte bara kroppsligt utan även psykiskt. Efter att ha våldfört sig på pojken hoppade Amir A i vattnet igen, där han ägnade sig åt att leka och hoppa från tremeterssvikten som om ingenting hade hänt. Den skadade, svårt blödande och av smärta vrålande pojken sprang till en badvakt och berättade vad som hänt. Denne tog omedelbart kontakt med polis som grep den utpekade gärningsmannen inne i simhallen. Och det var då han förklarade sina handlingar med fyra månaders sexuell avhållsamhet hade skapat detta ”akutläge”.

Fallet har rönt mycket stor internationell uppmärksamhet och sedan gripandet den 2 december har Amir A hållits isolerad i fängelset i Wienstadsdelen Josefstadt. Eftersom man har fruktat att andra interner skulle ta en gruvlig hämnd har säkerheten kring honom varit rigorös.

Vid rättegången framkom att 20-åringen gifte sig i september 2013 och att hans fru mycket snart därefter blev gravid. Två år senare, i augusti 2015, tog han inom en vecka beslutet att lämna Irak, där han hade arbetat som taxichaufför. Anledningen var att han ville skapa en bättre ekonomisk framtid för sig själv, sin fru och deras barn, och detta godare liv hade han tänkt sig att Sverige skulle erbjuda honom. Dessutom fick domstolen veta att han i Sverige har vänner.Han köpte flygbiljett från Bagdad till Istanbul och från Turkiet tog han sig med båt till Grekland. Där hakade han på en ström av flyktingar och migranter som hade siktet inställt på Nordeuropa och hela färden till Österrike tog sju dagar. Under den tiden hade han, uppgav han, inte blivit stoppad eller kontrollerad en enda gång − inte ens vid Ungerns gräns mot Österrike. Där stod visserligen polis, som enligt Amir A, dock bara vinkade sällskapet vidare i färdriktningen.

Från Österrike fortsatte han så mot det liv som hägrade i Sverige, men längre än till Hamburg kom han inte. Via München tog ha sig tillbaka till Wien och eftersom han tyckte att Österrike var ett bra land, sökte han asyl och sedan dess har han försörjt sig på bidrag från den österrikiska staten.

Det våldsamma övergrepp han begick på den lille pojken blev inte mindre upprörande efter att 10-åringens mor, Dunja, i dagstidningen Heute berättade att hon själv kom som flykting från Serbien till Österrike under 1990-talet. I det nya hemlandet blev hon otroligt väl mottagen och i sina fem barn har hon därför alltid inpräntat vikten av att vara välkomnande och vänliga mot andra migranter och flyktingar. I en artikel som publicerades i februari, återgav Samtiden hennes berättelse, där hon också gjorde helt klart att det, enligt henne, inte räcker med att mannen som förgripit sig på hennes son ska utvisas: hon vill att han ska få ett långt fängelsestraff och att hans medfångar ska utsätta honom för detsamma som hennes 10-åring blev offer för.

Och många år bakom galler lär det bli för Amir A. Enligt uppgift talas det om minst tio, men det kan bli fler. Rätten har nämligen ajournerat sig i väntan på att 10-åringen genomgår psykiatrisk utredning. Visar den utredningen att allvarliga psykiska konsekvenser av övergreppet kan bekräftas, kan straffet höjas till 15 års fängelse. Efter den traumatiserande våldtäkten fördes pojken omedelbart till ett skyddscentrum för barn där han fortfarande får regelbunden behandling.

Det är ännu inte klart när rättegången mot Amir A ska återupptas, men mycket pekar på att det blir i slutet av maj. På begäran av både försvarare och åklagare kommer förhandlingarna då att föras bakom lyckta dörrar. De förras argument är att man vill undvika att Amir A:s sexuella läggning blir föremål för en offentlig debatt medan de senare vill förhindra att fler offentliggjorda detaljer ska skada det 10-åriga offret ytterligare.

Trots att ett långt fängelsestraff nu väntar och att han ännu inte har beviljats asyl, uppgav Amir A under förhandlingarna att han vill att hans fru och deras barn ska komma till Österrike. Återstår väl att se om den österrikiska staten vill det samma.