De pensionerade makarna trodde att de hade funnit sin drömbostad på Bornholm. Men nu är fastigheten till salu. Oväsen, våldsepisoder och hot från de boende i det närliggande asylcentret tvingar paret på flykten.

För fyra år sedan köpte Finn Kjerulff Hansen och hans hustru en egendom vid en tidigare miltärförläggning. Läget alldeles intill en skog motsvarade precis parets krav på en lugn och tyst tillvaro, där tanken var att de skulle njuta sitt otium. Men det lugna och tysta livet tog ett abrupt slut. 2014 flyttade nämligen de första asylansökarna in i den gamla kasernbyggnaden, bara femton meter från makarnas hus. Och med det började de problem som nu har nått sin kulmen.

Från början hette det att kasernbyggnaden bara tillfälligt skulle användas som asylcenter och att endast 50 personer skulle bo där, men i förra veckan klubbade kommunledningen igenom att antalet invånare ska fördubblas och att centret ska bli permanent. Och det har nu fått makarna till att inse att deras tid i det 148 kvadratmeter stora drömhuset är förbi.
− Vi ska sätta ut huset till försäljning som en direkt konsekvens av kommunstyrelsens beslut. Och som en konsekvens av vi rent allmänt inte känner oss trygga med att bo här, säger Finn Kjerulff Hansen till nättidningen Bornholm.nu

För tidningen berättar han om de konstanta olägenheter som han och hans hustru har fått utstå sedan de fick asylansökare inpå knutarna. Det räcker inte med ett allmänt oväsen, ett skrikande och ett gapande utan titt som tätt har polisen fått rycka ut efter larm om våldsepisoder i centret. Dessutom kommer asylansökarna ofta in på hans tomt liksom de utnyttjar hans privata väg.
− Ett par gånger under senare tid har vi upplevt att asylansökare har uppfört sig hotfullt eller förolämpande när vi har varit tvungna att passera det vi trodde var vår privata väg. Så nu måste vi stanna inomhus mer eller också vara borta från tomten längre stunder, säger den 62-årige pensionerade dansken.

Precis vid makarnas infart finns en busshållplats, men asylansökarna flyttar sig inte för att släppa fram Finn Kjerulff Hansen när han kommer med bilen och av rädsla för att köra på någon, har han slutat med att köra någonstans innan asylansökarna har klivit på bussen.
− Vi känner oss helt enkelt otrygga, säger han, som nu hoppas kunna hitta köpare till de två hus makarna äger; dels det de själva bor i, dels grannhuset som de har hyrt ut.

Till TV2 Bornholm säger Bente Johansen, lokal partiordförande för Radikale Venstre, att lösningen med ett permanent asylcenter i den gamla militärförläggningen inte är idealisk, men ändå bättre än ingenting och att det inte finns några andra alternativ på ”solskensön” där tomma lämpliga byggnader inte precis växer på trän.
I och med att det blir ytterligare 50 asylansökare kommer Bornholm att i genomsnitt varje år få 400 asylanter mot tidigare 350.