IS-krigarna fick smaka på sin egen medicin. Och därmed kunde den 12-åriga flickan fly efter att i fyra månader ha hållits som sexslav av jihadisterna.

Kvinnans list övergår mannens förstånd, sägs det. Hur pass relevant det påståendet är rent generellt är förstås inte lätt att säga, men i det här fallet kan man utan överdrift säga att det stämmer. Trots att ”kvinnan” i fråga bara är 12 år gammal och trots att männen är bestialiska extremister, anslutna till den blodtörstiga och skoningslösa organisation som kallar sig själv Islamiska staten, IS.

Flickan tillhör yazidierna, den religiösa minoritet i kurdiska områden Irak, Iran, Turkiet med flera länder som  sedan 2014 har utsatts för en särskilt hänsynslös förföljelse av de extremistiska krigarna. Tusentals yazidiska män har mördats, kvinnor och unga flickor, ibland bara små barn, har kidnappats, våldtagits, hållits eller sålts som sexslavar eller tvingats in i äktenskap med IS-krigare. Jihadisternas argument för att använda kvinnorna och flickorna som handelsvaror är att de är ”otrogna” − det vill säga inte muslimer och att de därför duger som tillfälliga äktenskapspartner till krigarna.

Enligt FN hålls för närvarande uppskattningsvis 3 500 yazidiska kvinnor och barn som slavar under de mesta fasansfulla förhållanden där de inte ens får mat och vatten. En av dessa var den 12-åriga flickan som tillsammans med sin 17-åriga moster hade tagits tillfånga för att betjäna krigarna sexuellt. I nästan fyra månader hölls de båda flickorna inlåsta i ett hus i Tal Afar, en stad 63 kilometer väster om Mosul i norra Irak.

Tillsammans funderade de båda ut en flyktplan − som också skulle visa sig hålla och utan att på något sätt ta till minsta våld, lyckades de oskadliggöra sina plågoandar. De klagade bara över att de inte kunde sova och av en eller annan anledning hörsammades deras bön om hjälp och fångvaktarna gav dem tabletter att sova på.
Men något fel på flickornas sömn var det förstås inte. I stället för att svälja sömnmedlet sparade de tabletterna till något mycket bättre. Så kom tillfället de hade väntat på − och de preparerade krigarnas te med pillren.

Männen somnade, och flickorna kunde fly till friheten i ett Peshmergakontrollerat närbeläget område, skriver kurdiska BasNews. Flickornas berättelse har bekräftats av Vian Dakhil, som är den enda yazidiska ledamoten i Iraks parlament. Den 45-åriga kvinnan som representerar Kurdistans demokratiska parti har tidigare hyllats för sitt arbete med att öka kunskapen om yazidiernas till ytterlighet svåra situation i Islamiska statens fästen.

Den 12-åriga flickan har nu kunnat återförenas med sin mor och en syster i ett flyktingläger, men två, kanske tre av hennes systrar är fortfarande Islamiska statens fångar.