Hon vägrade att gå med på tvångsäktenskap. Det kostade henne livet. I söndags sköts den kurdiska kvinnan till döds av den försmådde friaren − hennes egen kusin − på en bröllopsfest i tyska Hannover.

Dagen som skulle bli en enda härlig fest slutade i ett blodbad och tragedi. 21-åriga Shilan, som var en av de flera hundra kurdiska bröllopsgästerna, mördades av sin ett år äldre kusin Sefin. Vid 22-tiden på söndagen, mitt under pågående festligheter, drog han plötslig fram en pistol och sköt henne kallblodigt med tre skott i huvudet, uppger tyska Bild.

Anledningen till dramat var att den 21-åriga kvinnan nekade att ingå äktenskap med sin kusin − något som hennes två farbröder, Numan H. och Hassan H. −annars hade varit i full gång med att arrangera. Inte mindre uppskakande blev händelsen av att flickans far, 50-årige Ghazi H., publicerade en bild av den döda kvinnan som, omgiven av förtvivlade och chockade bröllopsgäster, ligger i en blodpöl på golvet. Han skriver att det är med djup sorg och smärta som han måste meddela att han har förlorat sin dotter.
− Hon dog i mitt i blomman av sin ålder, som ett offer för en ohederlig tradition. Hon vägrade gå med på ett tvångsäktenskap med sin kusin och för det fick hon betala med sitt liv, skriver han.

Efter skottdramat utbröt slagsmål bland gästerna och enligt en talesman för brandförsvaret skadades minst sex personer.
Ghazi H. och hans kurdiska familj flydde från Irak till Tyskland när Shilan bara var tre år gammal och enligt pappan växte hon upp till en av självförtroende fylld ung kvinna. Hon var tysk medborgare och studerade fastighetsförvaltning vid en högskola i Hannover, och hennes framtid såg ljus ut. Men allt skulle förändras. Under en period när Ghazi H. befann sig i Irak där han arbetade med ett projekt, hade han bett han sin bror Numan att se efter Shilan och den övriga familjen. Bakom ryggen på Ghazi H. beslöt Numan att gifta bort sin son med Shilan och tillsammans med ännu en bror hade han också börjat förbereda vigseln.

Men när Ghazi H. kom tillbaka till Tyskland fick han veta att Shilan inte alls tänkte låta sig tvingas in i ett äktenskap med en man som hon inte älskade. Hon bad sin pappa om hjälp och han bröt förlovningen.
− Men det vägrade Numan och hans son Sefin − dessa två mördare − acceptera. De beslöt sig för att hämnas och upprätthålla traditionen, säger Ghazi H. till Bild.
Efter dödsskjutningen flydde Sefin från platsen och är nu efterlyst. I dag, onsdag, meddelade polisen att sökandet efter den misstänkte mördaren hittills har varit resultatlöst och att han fortfarande befinner sig på flykt.