Tyskland stängde på torsdagsmorgonen ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul, där också en tysk skola har inställt verksamheten. Anledningen är att ett attentat kan vara nära förestående.

Säkerhetsläget på vissa platser i Turkiet är för närvarande mycket osäkert och det är också anledningen till att Tyskland tillfälligt stänger beskickningen i den turkiska huvudstaden liksom generalkonsulatet i landets största stad, Istanbul. På grund av en ”obekräftad varning” har också Tyska skolan i Istanbul, eller som den heter på turkiska, Özel Istanbul Alman Lises, ställt in undervisningen, skriver Bild.

Med hänvisning till den tyske socialdemokratiske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier uppger nyhetsbyrån Reuters att stängningarna sker på grund av ett ”akut hot” och det finns för närvarande inga uppgifter på hur länge den tillfälliga säkerhetsåtgärden ska vara. Bild rapporterar att tyska medborgare i Ankara i tisdags via e-mejl varnades för ett ”förestående angrepp” − dock utan att närmare detaljer avslöjades − och ombads stanna hemma.

På senare tid har Turkiet utsatts för flera terrorangrepp och året fick en svart start då en självmordsbombare den 12 januari utlöste en sprängladdning i Istanbul. Av de totalt 13 dödade var 12 tyska turister. En knapp månad senare, den 17 februari, dog minst 30 personer och 60 skadades i ett bombangrepp i Ankara där också minst 37 människor miste livet i ett nytt bombdåd i söndags.

Enligt Reuters påtog sig den kurdiska militanta gruppen TAK, Kurdistans frihetsfalkar, på torsdagen ansvaret för söndagens attentat samtidigt som man meddelade att fler attacker mot säkerhetsstyrkor är att vänta. Att TAK verkligen skulle ligga bakom dådet har dock ännu inte bekräftats av regeringen.
I ett uttalande gjort on-line upplyste gruppen att söndagens tillslag var en hämnd för de turkiska säkerhetsstyrkornas operationer i kurdiska områden i Turkiets sydöstra delar och som har krävt hundratals människoliv. Enligt TAK var attentatet riktat mot säkerhetsstyrkor och meningen var inte att civila skulle dödas. Men utan att förklara hur, påstod man också att ett stort antal civila hade fått sätta livet till efter att polisen grep in. I meddelandet varnades också för att ytterligare civila dödsfall är ”oundvikliga”.

Frihetsfalkarna tog också på sig ansvaret för bombattentatet i Ankara i februari, men detta är något som den turkiska regeringen har tillbakavisat.