Malcolm Turnbull, Australiens premiärminister, är mycket kritisk till Schengenavtalet. De öppna gränserna har säkerhetsmässiga konsekvenser, säger han i en kommentar efter gårdagens blodiga attentat i Bryssel.

Det är inte första gången som australiska politiker har synpunkter på den politik som förs i Europa. För ganska exakt ett år sedan surnade EU-ledarna till rejält när Turnbulls företrädare på premiärministerposten, tillika liberale partikamraten, Tony Abbott hävdade att enda sättet att få slut på strömmen av flyktingar och migranter över Medelhavet och därmed också rädda liv, var att stoppa farkosterna på havet. Men av EU-kommissionen fick han klart besked på att en sådan åtgärd inte ens kunde övervägas.

Från ”down under” levereras nu ännu en åsikt som troligen inte heller den har bästa förutsättningar för att hamna i god jord, eftersom den ifrågasätter ett av EU:s allra mest omhuldade projekt − Schengenavtalet och de öppna gränserna.
Turnbull ställer sig tveksam till Schengensamarbetet som, förutom 22 av de 28 EU-länderna också omfattar Norge, Lichtenstein, Schweiz samt Island, och menar att avtalet har inneburit att Europa har släppt efter på säkerheten samtidigt som de yttre gränserna är ”uppenbart porösa”. Att detta har lett till utmaningar har man, enligt den australiske premiärministern, sett ”massor av exempel på”.

− Svagheten i europeisk säkerhet är inte utan samband till de problem de har haft på senare tid, säger han till Australian Broadcasting Corporation,  ABC, med syftning på det hav av migranter som har kommit till Europa. Det har ju visat sig att många av dessa ”flyktingar” i själva verket har kommit från Syrien för att begå terrorattacker, exempelvis attentaten i Paris den 13 november i fjol, då 130 människor fick sätta livet till.
− Min poäng är bara att säga att de här arrangemangen har konsekvenser för säkerheten, tillägger han.
Samtidigt som han ifrågasätter den europeiska säkerhetsåtgärderna lovordar han det egna landets.
− Visserligen kan man inte garantera att Australien i framtiden inte kommer att drabbas av några tillbud, men jag kan försäkra australiensarna att vårt säkerhetssystem, vårt gränsskydd, våra inre säkerhetsarrangemang, är mycket starkare än i Europa, säger han till ABC News.

Dagen efter de två attackerna i Bryssel, då minst 34 människor dödades och ungefär 250 skadades, häribland tre svenskar, är Turnbull faktiskt inte ensam om att ifrågasätta Europas öppna gränser. Även den franske utrikesministern Manuel Valls pekar på ”ett akut behov av att vässa gränskontrollen”.
− Behovet av att skärpa EU:s yttre gränser är överhängande, säger han uppger danska Ekstra-Bladet och tillägger att det också krävs ökad vaksamhet för att man ska kunna stoppa folk som kommer in i Europa med falska pass.

Men medan Malcolm Turnbull ser en direkt koppling mellan attentaten i Bryssel och Schengensamarbetet och inte heller drar sig för att säga det, går oppositionsledaren i Australien, Laborpolitikern Bill Shorten försiktigare fram. Att spekulera över svagheter i europeisk säkerhet är enligt honom ”för tidigt”, och han tycker det är förhastat av premiärministern att bara ett dygn efter attackerna skriva belgarna på näsan vilka fel de har gjort.
− För mig handlar dagen i dag om att konstatera att människor har mist sina liv, att oskyldiga människor har mist sina liv, säger han till ABC News.