Vad gör man om man suktar efter en iPhone och en motorcykel, men saknar pengar? Den unge kinesen kom på ett sätt som inte var helt lyckat: han sålde sin nyfödda dotter − och får nu tillbringa tre år i fängelse.

För ett år sedan satt nyblivne pappan A Duan − som han bara kallas i media − som vanligt på ett internetcafé i staden Tong’an i Fujian-provinsen i sydöstra Kina. Den 19-årige unge mannen, som inte ens hade gått ut gymnasiet, tillbringade merparten av sin tid med att surfa i stället för att vara hemma och ta hand om sin bara 18 dagar gamla dotter. Men henne var han uppenbarligen inte intresserad av − däremot ville han gärna ha en MC och en Iphone och kom då på idén att en försäljning av barnet skulle kunna finansiera köpet av de åtråvärda prylarna. Och när han på QQ, som är en populär online mediaplattform hittade en köpare slog han till, skriver The Epoch Times.

Vem köparen var framgår inte, men enligt uppgift köpte han babyn till sin syster och A Duan blev ett barn fattigare men 23 000 yuan, ungefär 32 000 kronor, rikare. Transaktionen gjordes utan att barnets mor, som omtalas under pseudonymen Xiao Mei och som för övrigt var minderårig när barnet kom till, hade gett till tillstånd. När hon fick veta vad som hänt blev hon givetvis förtvivlad och vände både Tong’an och A Duan ryggen.
Men till slut kunde polisen spåra upp henne och hon arresterades. Själv har hon uppgett att hon inte hade en aning om att det är olagligt att sälja barn:
− Jag är själv adopterad och i min hemstad är det många som skickar iväg sina barn för att uppfostras av andra, förklarade hon.

A Duan anmälde till slut sig själv och när de unga föräldrarna ställdes inför rätta tog domaren viss hänsyn till det, liksom att han såg förmildrande omständigheter i ungdomarnas svåra situation. Xiao Mei som hjälper till med att uppfostra en yngre bror och dessutom vårdar sina sjuka föräldrar, fick en två och ett halvt års villkorlig dom. A Duan dömdes däremot till tre år i fängelse. Efter att föräldrarna hade gripits anmälde sig även köparen och eftersom A Duan och Xiao Mei inte har möjligheter att ta hand om sitt barn, befinner sig babyn fortfarande hos den icke namngivne köparens syster.