Den varmt religiös muslimen önskade sin ”älskade kristna nation” en riktigt glad påsk. Några timmar senare var han död. Brutalt knivmördad. Av andra muslimer. En 32-åring har arresterats, misstänkt för dådet.

När nyheten om det bestialiska mordet på Asad Shah spreds, strömmade hundratals chockade människor − grannar, kunder och vänner − till den butik han sedan många år hade drivit i skotska Glasgow. Den 40-årige mannen, som ursprungligen kom från Pakistan, hade nämligen totalt vunnit omgivningens hjärtan och respekt. Inte nog med att han var vänlig och hjälpsam mot alla; han, som var en djupt religiös muslim brann för att det muslimska samfundet skulle ha ett gott förhållande till de kristna grannarna. I dag på Långfredagen skulle han stå värd för ett möte med kristna där temat var betydelsen av påsken.

Men hans engagemang och vilja till inter-religiös dialog i syfte att skapa förståelse kom att kosta honom livet.
På Facebook hade han tidigare agiterat mot våld och hat och uppmanat till ”ovillkorlig sann kärlek till alla människor”. Och strax efter klockan 17 på Skärtorsdagen la han ut den lilla hälsning som skulle bli hans sista: ”God fredag (Good Friday=Långfredag. Red.) och glad påsk, särskilt till min älskade kristna nation. Låt oss nu följa i den älskade helige Jesus Kristus sanna fotspår och uppnå den sanna lyckan i båda världarna.”

Med det budskapet skrev han också sin dödsdom. Fyra timmar senare mördades han av rasande muslimer. På trottoaren utanför butiken blev han knivhuggen av två män, och enligt vittnen stampande till och med en av dem på det blödande offrets huvud, skriver Daily Mail.
Förövarna sprang från platsen, Asad Shah fördes till sjukhus där han senare avled av sina skador.

En 32-årig man har arresterats, men fler personer är under utredning och enligt polisen är samtliga muslimer.
Tidigt på fredagens morgon hade sörjande och förtvivlade människor lagt ett blomsterhav utanför den mördade, mycket omtyckte och respekterade mannens butik. Och alla hade bara lovord att säga om den fromme muslimen som ville andra så väl och som predikade ett kärlekens budskap.
På ett kort hade någon skrivit: ”Tack för att du var den trevligaste kille på planeten” och på ett annat stod: ”En god man, mycket älskad och en samhällets stöttepelare. Du kommer att bli mycket saknad”.

På Långfredagens kväll höll grannar, vänner och kunder − muslimer och kristna − en tyst minnesstund i närheten av mordplatsen och alla närvarande uppmanades att ta med sig en påsklilja. Lokalbefolkningen har också startat en insamling till Asad Shahs minne och på kort tid hade flera tusen pund kommit in, uppger Daily Mail. Pengarna ska efter påskhelgen lämnas till den mördade mannens familj.