Prognoserna höll och Alternative für Deutschland blev den stora vinnaren i söndagens val i tre tyska förbundsstater. Men övriga partiers dom är inte nådig. De Gröna skyller till exempel bränderna i tyska asylcentra på AfD.

Valvinden har länge blåst i en för EU-kritiska AfD gynnsam riktning. I takt med att migranter och flyktingar på förbundskansler Angela ”Mutti” Merkels direkta inbjudan i en allt stridare ström har sökt sig till Tyskland, har partiet fått allt fler sympatisörer även om uppgången har kunnat skönjas längre tillbaka än så.
I valet till EU-parlamentet 2014 fick partiet, som bland annat gick till val på ett tyskt utträde ur Eurozonen, sju mandat och i februari i fjol skrällde AfD, som såg dagens ljus så sent som 2013, och tog plats i Hamburgs delstatsparlament.
I januari i år kunde Samtiden berätta att AfD enligt en färsk opinionsundersökning nådde en toppnotering på 12,5 procent, samtidigt som förtroendet för Angela Merkels CDU, Christlich Demokratische Union Deutschlands, och systerpartiet i Bayern, CSU, Christlich-Soziale Union in Bayern, fortsatte att rasa.

Inför gårdagens ”Supersonntagval” pekade prognoserna på ett ordentligt nederlag för Merkel och den socialdemokratiska regeringspartnern SPD medan kurvan för AfD gick åt andra hållet.Och det visade sig att de tyska opinionssiffrorna − helt i motsats till de som presenterades innan parlamentsvalet i Storbritannien i somras − var tillförlitliga. När cirka 8,7 miljoner av totalt 12,6 miljoner röstberättigade hade sagt sitt kunde Angela Merkel konstatera två saker; ett svidande nederlag för kristdemokraterna och socialdemokraterna och en succé för AfD.

I Sachsen-Anhalt, som ligger i det forna Östtyskland och är ett starkt AfD-fäste, röstade nästan var fjärde på Frauke Petrys parti som gick från 0 till 24,2 procent av rösterna. Här är CDU dock fortfarande största parti, trots att man backade 2,8 procentenheter.
Socialdemokraterna halverades i princip med ett tapp på 10,9 procentenheter och ligger därmed på 10,6 procent. Även i de två västtyska och mycket välmående förbundsstaterna Baden-Württenberg och Rheinland-Pfalz skördade AfD framgångar och fick 15,1 respektive 12,6 procent av rösterna.
I Baden-Württenberg förstärkte Dr Gröna sig ställning som största parti och ökade med 6,1 procentenheter till 30,3 procent av rösterna, samtidigt som Merkel kunde notera att kraftigt nederlag; partiet tappade hela 12,9 procentenheter och hamnade på 27,0 procent.
SPD tog också den nedåtgående hissen och landade, efter ett tapp på 10, 4 procentenheter, på 12,7 procent.

I Rheinland-Pfalz blev resultatet inte lika förödande för SPD och CDU: Socialdemokraterna gick fram en halv procentenhet och är med 36,2 procent största parti och trots ett tapp på 3,4 procentenheter behåller CDU sin ställning som näst största parti, nu med 31,8 procent av rösterna. Samtliga siffror är hämtade från Die Welt, där Angela Merkel för övrigt också konstaterar att söndagen var ”en tung dag för CDU”.

Men om stämningen är uppåt i AfD, är det inte fullt lika muntert i andra partier och valets segrare − följaktligen också AfD:s alla väljare − kritiseras hårt. Robert Habeck, grön spetskandidat till nästa års val till Förbundsdagen, anser inte bara att AfD är ett parti som förespråkar ”våld, intolerans och rasism” utan som också till stor del är ansvarigt för främlingsfientligheten i Tyskland och för att asylcentra i landet har stuckits i brand, skriver Die Welt.
− Som NPD för välbeställda och rasister i fårakläder, säger han vidare om AfD med syftning på det starkt högerradikala och nazistliknande Tysklands nationaldemokratiska parti, Nationaldemokratische Partei Deutschlands, vars politik har föranlett flera tyska förbundsstater att vända sig till författningsdomstolen.

Och Habeck är inte ensam om att dissa AfD. I TV-programmet Anne Will, en politisk talk-show som ARD sänder, går både Ralf Stegner, SPD:s ställföreträdande ordförande, liksom Ursula von der Leyen, vice ordförande för CDU, till hårt angrepp mot det invandrarkritiska partiet, som de menar inte har några som helst lösningar på de utmaningar som Tyskland står inför.
− Ett ungt parti som bara kommer med gamla svar, sa till exempel Ursula von der Leyen med tillägget att Afd är ”mer tomt snack än innehåll”.
− De kommer med rädsla och radikala hållningar och utnyttjar befolkningens oro. Man stärker inte demokratin när man inte presenterar lösningar utan i stället hetsar mot flyktingar och föreslår sådant som i min värld inte hör hemma i en demokrati, förklarade Ralf Stegner.