Barack Obama drar ut i valrörelse. Fast inte i USA. När den amerikanske presidenten i april kommer till London hoppas David Cameron på stöd för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.
− Ett magstarkt och orimligt hyckleri, fräser Londons borgmästare.

Den frispråkige och yvige, men oerhört populäre, Boris Johnson, konservativ borgmästare i den brittiska huvudstaden, har retat upp sina partikamrater i underhuset ordentligt. Senast den blonde 51-årige före detta journalisten skapade stora rubriker var för en knapp månad sedan när han, trots att premiärministern hade såväl bönat som bett och hotat, meddelade att han skulle göra gemensam sak med förespråkarna för ett brittiskt utträde ur den Europeiska unionen.

Nu är han återigen i hetluften. Om en dryg månad kommer Barack Obama till Europa. Hans mål är egentligen tyska Hannover, men på vägen dit ska han avlägga besök i Storbritannien, där han ska tala om för britterna att de måste säga ja till ett fortsatt EU-medlemskap när de i sommar ska folkomrösta i frågan. Enligt Daily Mail kommer ett av presidentens argument vara att Storbritanniens inflytande i världen minskar om landet lämnar EU. Men att Obama för britterna ska predika budskapet att de ska ge upp sin egen frihet för att i stället överlämna den till Bryssel ogillas definitivt av Boris Johnson som i The Telegraph − där han fortfarande är krönikör − kraftigt tar avstånd från den amerikanske presidentens inblandning. Obama är inte rätt man att uttala sig i saken, menar borgmästaren.

− Det finns inte ett land i världen som med en så hysterisk vaksamhet försvarar sin egen självständighet som Amerikas förenta stater, skriver Johnson.
Enligt borgmästaren är blotta tanken på att ”amerikanerna skulle överlämna sin demokrati till det slags styre som vi har i EU skrattretande och totalt främmande för amerikanska traditioner” och han konstaterar också att USA ”aldrig i livet skulle ansluta sig till en institution som EU”.
− Så varför är det så absolut nödvändigt för Storbritannien att foga sig efter ett system som amerikanerna själva skulle förkasta direkt? Är inte detta ett flagrant exempel på ”gör som jag säger men inte som jag gör?”, frågar han vidare och liknar presidentens inhopp vid en ”deus ex machina” som i antika grekiska dramer sänktes ner på scenen för att rädda en till synes hopplös situation.

− Air Force One tar mark; en talarstol med presidentens sigill sätts upp och så kommer britterna att få höra att de ska ta hand om sig själva, att göra det som är rätt, skriver Johnson vidare i sin långa och skarpt formulerade artikel, där han bland annat konstaterar att de amerikanska kolonisterna för ungefär 250 år sedan reste sig upp och kämpade för principen att det var de, och inte kung George III och hans ministrar, som skulle styra Amerika.
− Och än i denna dag vägrar amerikanerna att böja knä inför nästan varje form av internationell rättskipning. USA är enda nation i väst som vägrar acceptera att dess medborgare kan underställas avgöranden i Internationella brottmålsdomstolen i Haag, fortsätter Johnson, som också konstaterar att USA inte ens har skrivit under FN:s havsrättskonvention. Och så förlöjligar hur några i Bryssel försöker kopiera det amerikanska federala systemet genom att skapa ett Europas förenta stater. Men här finns en enorm skillnad hävdar Johnson:
− Amerikanerna har en enda kultur, ett enda språk /…./ och en enda regering som kräver nationell tillhörighet. Landet har en nationell historia, en nationell berättelse, en identitet som är grunden för deras demokrati. EU har ingenting sådant.

Men utfallet mot den amerikanske presidenten har lett till att Boris Johnson själv har kritiserats av partikamrater i det brittiska underhuset för den − som det heter − ”löjliga attacken” på Obama och förespråkarna för ett fortsatt medlemskap menar att påhoppet bara är ett bevis på att det redan nu tryter med borgmästarens argument för ett Brexit.
Simon Burns, konservativ parlamentsledamot och glödande anhängare av det demokratiska partiet i USA säger till MailOnline att det var ”fel” av Johnson att kritisera Obamas förestående inhopp och att USA:s president ”alltid är välkommen till Storbritannien” eftersom USA är britternas starkaste bundsförvant i hela världen.

Men från tillskyndarna av ett Brexit är tongångarna de motsatta och där finns ingen förståelse för att USA, som i alla lägen säger sig värna frihet och oberoende, ska tala om för britterna att de ska underordna sig Bryssel och  man menar att USA:s president bör behålla sin uppfattning för sig själv. Steve Baker, en av de ledande krafterna för ett Brexit, påminner Obama om hur USA vann sin frihet genom ett inbördeskrig och att nej-kampanjens kamp för oberoende kommer att bli mycket fredligare.
− Varje gång en amerikansk president lägger sig i vår konstitutionella framtid, läser jag alltid om USA:s frihetsdeklaration. Det problem som amerikanerna löste genom ett blodigt uppror kommer vi att lösa med våra valsedlar, säger han.

På det brittiska parlamentets webbsida har det nu dragits igång en kampanj för att stoppa Obama från att tala i Westminster i frågan om folkomröstningen. Petitionen hade vid strax före middagstid på tisdagen 22 324 namnunderskrifter. En opinionsundersökning som The Telegraph publicerar i dag, tisdag, pekar just nu på fördel för Brexit-kampanjen inför den folkomröstning som ska äga rum i juni. Enligt en analytiker skulle förklaringen vara att de som förespråkar ett utträde är mer angelägna om att vinna den kommande slaget om Storbritannien.

Skärmavbild

Skärmavbild