Hemtjänstpersonal i danska Korsør måste ha poliseskort när de jobbar på kvällarna i ett ökänt bostadsområde. Detta efter att två anställda i måndags överfölls, sparkades och blev slagna av ett invandrargäng.

Motalavej i Korsør på västra Själland har i åratal varit känt som ett problemområde och står också med på den danska regeringens så kallade ghettolista. På svenska skulle man, med polisens ord, kunna använda etiketten ”utsatt område” och tillvaron i området är i princip densamma som i Botkyrka, Tensta, Rosengård, Hjällbo eller Hammarkullen, bara för att ta några exempel. Dock har man under en längre tid lagt mycket krut på att förbättra områdets image, och ett tag såg det också ut som om det arbetet var på väg att bära frukt.

Men på senare tid har ungdomsgängen i området åter vaknat till liv. Invånarna har upprepade gånger klagat över vandalisering, polis och brandkår har attackerats under utryckning och under en period körde Falck-anställda in på Motalavej bara tillsammans med polis.
Och i måndags var det dags för hemtjänstpersonal att råka illa ut. I samband med ett hembesök i området blev två anställda våldsamt attackerade av ett gäng som överöste dem med knuffar, sparkar och slag, uppger TV Øst. En av de anställda blev svårt skadad och fick föras till akuten för vård.

Överfallet har givetvis anmälts till polis, som ser mycket allvarligt på händelsen och nu sätter till alla krafter för att hitta förövarna och deras motiv till angreppet.
− Vi vet på ett ungefär i vilka kretsar vi ska leta, men vi har ännu inte identifierat några gärningsmän, säger Kurt G. Nielsen från polisen i Slagelse till tv-kanalen.
− Vi måste också få klarhet i varför detta har inträffat; om det bara är en isolerad händelse eller om det är början på systematiska trakasserier mot hemtjänsten, fortsätter han.

Vid middagstid i dag, torsdag, möttes kommun, polis och representanter för de anställdas fack i krismöte, men några beslut om större åtgärder blev det inte. En konkret konsekvens av måndagens överfall har dock lett till att de anställda nu ska ha poliseskort när de under kvällstid ska göra hembesök i området.
Nyheten om överfallet ledde till massor med ilskna kommentarer på sociala medier. Erik Graversen skriver: ”Grattis Danmark! Precis vad de som viftar med flaggor önskar sig. Låt oss få hit flera sådana till landet. Det är totalt kulturberikande.

”Jag har aldrig varit rasistisk och tror nu inte heller att det kommer att ändra sig, men det är inte trevligt att uppleva en känsla av otrygghet när jag möter unga invandrare i grupper. Så har det blivit de senaste två, tre åren, skriver Gitte Dahl, som också efterlyser hårdare och snabbare reaktioner på det våld och den vandalisering som invandrargängen står för. Hon konstaterar att hon på senare tid har börjat fundera på att beväpna sig i en eller annan form.
− Och är det så för mig kan jag föreställa mig att det är så också för många andra. Det är inte svårt att se vad det kan utveckla sig till, avslutas hennes inlägg i kommentarsfältet.

Skärmavbild Facebook

Skärmavbild Facebook

Gitte_Dahl_ 2016-03-17 kl. 15.27.58

Skärmavbild Facebook