Vår stad är döende. Djungeln måste bort för nu har vi fått nog. Det kräver hundratals Calaisbor som anförda av borgmästaren Natacha Bouchart har rest till Paris med kravet att president Hollande griper in.

Den nordfranska hamnstaden Calais vid Engelska kanalen var en gång en levande och blomstrande turiststad. Men så är det inte längre. Staden har sedan längre varit en magnet för ett kraftigt ökande antal illegala migranter som vill ta sig till Storbritannien, kosta vad det kosta vill. Redan 1999 öppnades flyktinglägret Sangatte som enligt beslut av Frankrikes dåvarande inrikesminister Nicolas Sarkozy revs 2001 och 2002, något som orsakade våldsamma upplopp. Detta avhöll dock inte migranter för att fortsätta att strömma till Calais, men det var först 2015 som situationen ledde till kaos, något som Samtiden har berättat om i flera artiklar.

Brittiska lastbilschaufförer som har köat för att komma över till Storbritannien har attackerats av aggressiva illegala invandrare som med våld försökt bryta sig in i fordonen för att ta sig över kanalen och hela situationen har lett till krigsliknande tillstånd  och spänningar länderna emellan och lokala franska politiker har anklagat London för att inte ta sitt ansvar. Men trots upprepade ansträngningar och åtgärder för att reda upp situationen har egentligen inte mycket hänt. Hur många människor som bor i lägret, som med tiden har vuxit till en hel slumstad, finns inga exakta uppgifter på. Lokala myndigheter uppskattar antalet till upp mot 4 000 medan nödhjälpsorganisationer och invånare hävdar att det rör sig om mellan 5 000 och 10 000. Migranterna är i huvudsak unga män från Syrien, Irak, Afghanistan och Eritrea och hittills har uppskattningsvis 20 fått sätta livet till när de har försökt ta sig över till Storbritannien, skriver DR Nyheder.

För cirka en vecka sedan började i alla fall polisen att tömma delar av lägret, något som ledde till häftiga sammandrabbningar med de tusentals migranter som, i hopp om att via Eurotunneln kunna smuggla sig över kanalen, vägrade att lämna slumstaden, som fått namnet Djungeln. Planen är annars att migranterna ska föras till asylläger där för förhållandena är organiserade, men det vill invånarna i lägret inte gå med på.
− Folk här vill komma till Storbritannien, så att riva Djungel är inte lösningen, lät Hayat Sirat från Afghanistan förstå, enligt BBC.
I kampen för att få stanna i lägret fick migranterna dessutom eldunderstöd av den brittiska aktivistgruppen ”No Borders”, Inga gränser, som hetsade dem till att attackera polisen, uppger The Telegraph. Den brittiska anarkistgruppen var för övrigt förstärkt av likasinnade från Frankrike eller andra europeiska länder.

Men nu har invånarna i Calais fått nog. Det räcker inte med att bara en del av lägret ska tömmas utan deras krav är hela Djungeln måste bort. Därför har hundratals invånare och affärsidkare med stadens borgmästare i spetsen begett sig till den franska huvudstaden där de ska lämna över en protestskrivelse med kravet att president François Hollande agerar.
− Vi behöver handling. Det här är bara för mycket. Calais är en döende stad, säger en butiksägare till DR Nyheder.
En annan handlare berättar om hur Calais förfaller; butiksägarna får slå igen eftersom kunderna sviker och turisterna blir allt färre.
− Det går riktigt dåligt nu, säger han.

Om Calais ska överleva måste Hollande nu gripa in på allvar, menar stadens invånare.
Den brittiske premiärministern David Cameron har lovat att ge Frankrike ett extra tillskott på 20 miljoner euro som bland annat ska gå till polisbevakning och till att hindra migranter att ta sig över kanalen från Calais. För att kunna lösa krisen har Storbritannien tidigare bidragit med 60 miljoner euro.