De öppna dörrarnas politik kan stå Angela Merkel dyrt. På söndag går tre förbundsstater till val och mycket pekar på ett resultat som blir en käftsmäll för förbundskanslern och hennes CDU. Däremot seglar AfD i fortsatt medvind.

Inför det som efter amerikansk förlaga har kommit att kallas ”Supersonntag” och då 12 miljoner tyskar ska gå till valurnorna, ser det dyster ut för Angela Merkel och kristdemokraterna CDU, Christlich Demokratische Union Deutschlands, som fortsätter att tappa mark. Helt färska opinionsundersökningar som tv-stationen ZDF har publicerat, visar på ett resultat som kan innebära att det blir ett svårt skadeskjutet parti som får ge sig in i nästa års parlamentsvalskampanj.

I tysk press betraktar man egentligen valen i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt mindre som val till delstatsparlamenten och mer som en folkomröstning för och emot Merkel och den liberala flyktingpolitik hon har drivit. Och av opinionsundersökningen att döma har förbundskanslern inte lyckats övertyga befolkningen om fördelarna med att Tyskland i fjol, på hennes egen inbjudan, tog emot cirka en miljon flyktingar och migranter. Men det är inte bara de tyska väljarna som har knorrat; också inom CDU, och inte minst då systerpartiet Christlich-Soziale Union in Bayern, CSU, har de kritiska rösterna blivit allt mer högljudda liksom att spänningarna mellan kristdemokraterna och regeringspartnern socialdemokraterna ökat.

Opinionsmätningarna visar att den nedåtgående trenden för CDU fortsätter och att partiet mister sin status som största parti i sydtyska Baden-Württemberg, där allt just nu pekar på att kristdemokraterna rasar från 40 till bara 29 procent. Här ser det i stället ut som om De gröna kommer att bli största parti med 32 procent av rösterna. I de två övriga förbundsstaterna ser det också mörkt ut för Merkel. I det välmående Rheinland-Pfalz i västra Tyskland är det för närvarande nästan dött lopp mellan CDU och det socialdemokratiska SPD, som enligt mätningarna får 35 respektive 36 procent av rösterna. I Sachsen-Anhalt, som ligger i landets östliga del, verkar det dock som om CDU kan behålla sin ställning som största parti. Om siffrorna visar sig stämma med verkligheten kommer 32 procent av väljarna att rösta kristdemokratiskt.

Mycket tyder dock på att invandrarkritiska Alternative für Deutschland, AfD, blir valets stora vinnare. I Baden- Württemberg får partiet enligt prognosen 11 procent av rösterna, i Rheinland-Pfalz 9 procent och i Sachsen-Anhalt hela 18 procent så tydligen har partiets valparoll: ”Skydda gränsen − stoppa detta asylkaos” gått hem.
AfD har tidigare inte varit representerat på delstatsnivå, men nu finns utsikter till att partiet tar plats i tre förbundsstater, skriver nyhetsbyrån Ritzau.