Natten till söndag försökte tre utländska män våldta en 18-årig flicka i danska Herning. Det är det senaste i raden av flera försök till sexuella övergrepp och polisen varnar unga kvinnor för att gå ensamma på stan.

För ett par veckor sedan såg sig polisen i Östersund föranledd att varna flickor och unga kvinnor för att röra sig ensamma på gator och torg. Detta efter att man på kort tid hade fått in flera anmälningar om våldsbrott mot kvinnor och flickor; det har handlat om våldtäktsförsök, misshandel och ofredanden. I det senare fallet var det flickor i 10-årsåldern som kränktes.

På en presskonferens uppgav de närvarande representanterna för ordningsmakten enligt SVT  att de ”aldrig hade varit med om något liknande” och att man ansåg den varning man gick ut med − som för övrigt blev hårt kritiserad från flera håll, inte minst politiskt − var befogad med tanke på att polisen tidigare anklagats för mörkläggning av bland annat We Are Sthlm.
Nyheten om Östersund väckte stor uppmärksamhet i Danmark och fick stora rubriker i, för att bara ta två exempel, Ekstra-Bladet och TV2.

Nu gör polisen i Herning på Jylland det samma som kollegerna i Östersund tidigare gjorde. Efter ett antal våldtäktsförsök vädjar polisen i staden kvinnor och flickor att vara mycket uppmärksamma när de går ensamma på stan. Natten till söndagen antastade tre utländska män en 18-årig flicka skriver Herning Folkeblad på nätet. Enligt polisen ägde överfallet rum vid 04.30-tiden mitt i stadens centrum; de tre männen tafsade på 18-åringen, höll för hennes mun och försökte slita av henne trosorna. Men flera vittnen dök upp vilket fick de tre gärningsmännen att lägga benen på ryggen och försvinna. Ungefär en kvar senare anhölls två ynglingar på 16 respektive 18 år på en bar i närheten. Polisen kallades dit efter att en yngre man hade viftat med en kniv och polismännen grep två personer som enligt vittnesuppgifter var identiska med de som hade överfallit 18-åringen.

Polisen säger till sajten att 18-åringen kom ut från en restaurang och då blev ”uppvaktad” av en man som tiggde en cigarett. När hon gick därifrån blev hon förföljd av tre personer som sedan överföll henne.
Och det är inte första gången som kvinnor och flickor utsätts för våldtäktsförsök i Herning, som så sent som i november fick ta emot 67 asylansökare i ett tillfälligt asylcenter. Precis som på flera håll i Sverige, har ansamlingen av asylsökare hållit den danska polisen i arbete med utryckningar på grund av slagsmål och annat.

Men med asylansökarna kom också problem med våld mot kvinnor och förra måndagen häktades en 22-årig eritrean, som just nu får sin asylansökan prövad i Danmark, misstänkt för att ha försökt våldta en 24-årig kvinna på lördagsmorgonen.  Mannen nekar till alla anklagelser, men två vittnen talar emot honom.
Polisen säger att händelser som dessa givetvis skapar oro i staden och understryker vikten att flickorna är uppmärksamma när de är ute och rör sig ensamma.

− Känner man sig förföljd ska man inte gå åt det håll där man vet att det inte finns andra personer, säger polisens Bent Smedegaard till Herning Folkeblad samtidigt som han uppmanar kvinnorna att antingen gå i sällskap eller se till att de blir hämtade när det är ute på stan.