De judefientliga strömningarna inom brittiska vänstern är starka. Så starka att lord Michael Levy, Labours tidigare skattmästare, överväger att lämna partiet på grund av dess oförmåga att ta itu med problemet.

”Judar har stora näsor” och ”slaktar de förtryckta”. Uttalandet kommer från vänsteraktivisten Vicki Kirby och är anledningen till att hon nu har stängts av från partiet. Och det är inte första gången som hon blir föremål för disciplinära åtgärder på grund av mycket grova antisemitiska utspel.

2014, när hon kandiderade till en plats i det brittiska parlamentet, basunerade hon på sociala medier bland annat ut att Adolf Hitler kunde vara ”Sionistguden” samtidigt som hon undrade varför den så kallade Islamiska staten, IS − som samma år hade utropat sitt ”kalifat” − inte slog till mot Israel, som hon anser vara den ”verkliga förtryckaren”. Andra famösa påståenden som Vicki Kirby har spritt är: ”Vi uppfann Israel när vi räddade dem från Hitler, som nu verkar vara deras lärare” och ”Jag kommer aldrig att glömma och kommer att se till att mina ungar lär sina barn hur ond Israel är”, skriver den politiske bloggaren Guido Fawkes eller, som han egentligen heter Paul Staines.

Det var alltså inlägg som förpassade Vicki Kirby ut i kylan, men så togs hon till nåder igen. Och det räckte inte med. Hon blev till och med vice ordförande i Labours lokalförening i Woking, en stad sydväst om London, i grevskapet Surrey. Men uppenbarligen har hon inte lärt sig någonting av den tid hon fick tillbringa i karantän för nu har hon återigen suspenderats på grund av sina judefientliga yttranden. På sin hemsida skriver partiet i Woking att man på senare tid har hamnat i medias sökljus på grund av ”anklagelser” mot ”vår vice ordförande Vicki Kirby”. Vidare heter det att frågan har diskuterats på nationell nivå, att Vicki Kirby har suspenderats och att en utredning nu väntar. Med hänvisning till denna granskning vill partiet inte kommentera saken ytterligare.

Men Vicky Kirby är inte den enda brittiska vänsterpolitiker som klart uttalar sig judefientligt. Gerry Downing, pensionerad busschaufför och som på Twitter beskriver sig själv som trotskist med ambition att få slut på kapitalismen i världen genom socialistisk revolution, uteslöts ur partiet för en dryg vecka sedan på initiativ av David Cameron. Downing hade på en blogg hävdat att männen bakom 9/11-attentaten i USA inte får fördömas och detta fick premiärministern att reagera kraftigt:
− Jag blev förskräckt när jag i går såg att Labour har tagit tillbaka en person som säger att 9/11-självmordsbombarna − och nu citerar jag − ”aldrig får fördömas” och som tillhör en organisation som säger ”vi försvarar Islamiska staten i Syrien och Irak”. Detta är en fruktansvärd hållning och jag hoppas att oppositionsledaren sparkar ut denna person ur partiet snarare än att välkomna honom in, sa David Cameron i en dust med Jeremy Corbyn enligt Daily Mail.

Precis som Vicki Kirby har Gerry Downing tidigare uttalat sig på ett sådant sätt att han har uteslutits ur Labour. Så sent som i somras åkte han ut efter att han hade pekat på behovet av att ”ta itu med den judiska frågan”, men han överklagade beslutet om uteslutning och fick komma tillbaka i november. Försvaret av terroristerna bakom attentaten i USA har dock lett till att Downing har uteslutits igen. Såväl Downings som Kirbys klart uttalade ideologier har inom Labour spätt på rädslan för att vänsterextremister ska ta över partiet.

Detta − att personer med mycket grova antisemitiska hållningar − välkomnas in i partiet igen efter att först ha sparkats ut, har gjort att lord Michael Levy, som i många år var Labours skattmästare och i nio år tjänade som Tony Blairs speciella sändebud i Mellanöstern, på allvar överväger att lämna partiet.
− Antisemitism kan inte tolereras i något parti och det måste ledningen göra fullständigt klart. Om man inte tydliggör det kommer jag att ifrågasätta min egen ställning som medlem i överhuset för Labour, säger han, uppger Daily Mail.

Den nu 71-årige lorden, son till fattiga judiska immigranter och som adlades 1977, säger till tidningen att Labour alltid har haft en stark ställning i det brittiska judiska samfundet och att partiet nu måste ta till krafttag för att det stödet inte ska gå förlorat.
− Man måste se historiskt på Labour. När jag själv var hårt engagerad under Tony Blair, hade det judiska samfundet stort förtroende för partiet, som man också älskade högt. Detta var något som fortsatte under Gordon Brown, precis som fallet var under Harold Wilsons era, säger han och tillägger att han var chockad och skrämd över det som Downing och Kirby har gett uttryck för och inte minst över att de båda över huvud taget har tillåtits bli medlemmar i Labour.

Detta måste nu Jeremy Corbyn ta tag i på allvar, menar lord Levy, som efterlyser en entydig signal på att det inom partiet inte tolereras någon form av antisemitism.
− Ledningen måste vara helt tydlig med detta för, sett ur mitt perspektiv som partimedlem, är frågan av yttersta vikt, säger lorden vidare. Han tillägger att han har stött på antisemitism, även inom Tories och att frågan gäller alla partier, i synnerhet nu i en tid när det judiska samfundet åter kränks på olika sätt genom vanhelgade gravstenar, klotter och fysiska övergrepp.

Skärmdump Labour Working

Skärmdump Labour Working