En av den så kallade Islamiska statens nyckelfigurer sitter nu bakom lås och bom. Tack vare det, har den USA-ledda koalitionen kunnat slå till från luften mot extremistorganisationen och fler angrepp är att vänta.

Det var i februari som de amerikanska styrkorna gjorde ett riktigt kap. Då tillfångatogs Sulayman Dawud al-Bakkar och han är inte vem som helst. Abu Dawud, som han också kallas, är nämligen, eller har i alla fall varit, chef för IS avdelning för framställande av kemiska och traditionella vapen. Enligt det amerikanska försvarsdepartementet, överfördes Sulayman Dawud al-Bakkar i går, torsdag, till irakiskt fängelse, skriver nyhetsbyrån Reuters.

− Vi har avlägsnat en av Isils nyckelfigurer från slagfältet, sa Pentagons talesperson Peter Cook vid gårdagens presskonferens. (Isil är en förkortning av Islamiska staten i Irak och Syrien. Red.)
Enigt Pentagon har al-Bakkar avslöjat många detaljer om såväl organisationens produktion av kemiska vapen som personer som är inblandade i tillverkningen och den informationen har lett till flera luftangrepp mot IS från den USA-ledda koalitionens sida. Enligt Peter Cook kan fler attacker av samma slag vara på väg.
− Vi menar att de upplysningar som vi har kunnat få från denne person kommer att göra det möjligt för oss att företa ytterligare operationer, sa han vid torsdagens presskonferens.

Men samtidigt slog han fast att USA, trots att Sulayman Dawud al-Bakkar nu är försatt ur stridbart skick, ännu inte har kunnat eliminera terrororganisationens möjligheter att tillverka kemiska vapen.
Som Samtiden tidigare har berättat planerar USA att i nästa månad sätta in det som av många anses vara världens största flygplan, den legendariska trotjänaren B-52, i striderna mot Islamiska staten i Syrien och Irak.