Bryssel, ja stora delar av världen, var i chock och sörjde. Men i Deir Ezzor, ett distrikt i östra Syrien stod glädjen högt i tak. Där firade den så kallade Islamiska staten, IS, terrorattentatet genom att dela ut godispåsar.

Över 30 människor dödades och cirka 250 skadades när terrorister i går morse, tisdag, slog till mot två platser i Bryssel − dels den internationella flygplatsen Zaventem, dels t-banestationen Maelbeek. Den extremistiska och våldsbejakande organisation som benämner sig själv Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för blodbadet och i jihadistkretsarna i Syrien visste euforin inga gränser.

På sociala medier har terroristorganisationen lagt ut bilder som visar hur brett leende krigare delar ut påsar med godis och annat smått och gott till muslimska barn och män i Syrien. I ett intilliggande meddelande förkunnades också anledningen till festen − ”glädjen över den välsignade attacken på korsriddarna i Bryssel”.
Men uppenbarligen var inte alla inbjudna till kalaset. På de publicerade bilderna syns nämligen inga kvinnor, skriver brittiska Daily Mail som också noterar att det verkar som om de godisdistribuerande jihadisterna bär axelhölster. Vad de innehöll framgår inte, men det var troligen i alla fall inte några extra karamellförråd.

Efter att jihadistgruppen hade förklarat sig stå bakom bomberna i den belgiska huvudstaden hotade man att slå till ”hårdare och ännu bittrare” mot Storbritannien, vilket ledde till den brittiska säkerheten förstärktes med beväpnad polis vid tågstationer, flygplatser och gator i närheten av viktigare sevärdheter.