Så var det dags. På lördag kväll vid halvniotiden upptäcker jag att jag behöver köra igång tvättmaskinen. Och diskmaskinen. Vill jag för övrigt att det ska vara tänt en mörk kväll i mars så måste det ju vara min ensak, eller hur? Ja självklart fanns det kläder som skulle tvättas och disk som skulle diskas, här slösar vi inte. I ljuset läses böcker.

Självklart står det var och en fritt att avstå från ljus och släcka lampan, men som miljöpolitisk gest är det erbarmligt korkat. Tyvärr är det symptomatiskt för miljörörelsen, medial uppmärksamhet och symbolik kommer före resultat.

För nej, Earth Hour brukar inte ens märkas på elförbrukningen och skjuter inte upp en eventuell global uppvärmning med ens en tusendels sekund. Det är en helt tom handling.

Om vi brydde oss om energikonsumtionen, på riktigt, skulle vi släcka ned för gott, dystopisk mörkläggning efter mörkrets inbrott. Vi skulle sluta stryka våra kläder och avskaffa julgransbelysning, musik och datorer. Det gör vi inte för att vi är kulturella, moderna varelser som till syvende och sist bryr oss om våra liv. Tack och lov för det.

Det finns miljövänner som försöker leva omodernt utan energi, men experimenten brukar bli kortvariga. Och de flesta som släcker lampan på Earth Hour brukar vara ovilliga att avstå från sådant som faktiskt gör skillnad i deras liv, såsom att inte resa.

Det är högst oklart om klimatförändringarna kommer att leva upp till de högt ställda förväntningarna, men även under antagandet att behovet att dra ned på konsumtionen av fossila bränslen skulle vara akut så förblir Earth Hour totalt onödigt. Sveriges elproduktion är i det närmaste fossilfri, så man släcker i onödan. Det vore på sätt och vis mer verkningsfullt att stanna alla bilar, det skulle göra en viss skillnad. ”Men vi måste ju komma fram”, säger någon då. Just det, ni måste ju komma fram …

Att Earth Hour för vissa tydligen är en sorts religiös handling framgår av en artikel i Expressen, där Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden uttalar sig:

”Vi vet att många uppskattar en tyst stund för reflektion … kanske bjuder man hem kompisar och kör lite klimatdans i mörkret.”

Klimatdans? Jag häpnar.

Förmodligen är Earth Hour en ickelösning på ett ickeproblem eller en ickelösning på ett överdrivet problem. Men om vi alltså på riktigt ville göra skillnad så skulle vi bygga fler kärnkraftverk och massproducera elbussar. Tekniken finns och pengar finns det ju gott om nuförtiden.

Men aldrig i livet att jag släcker lampan och dansar klimatdans. Bättre då att göra lite nytta i hushållet.

Tomas Brandberg