De togs med byxorna nere. Inför dold kamera predikade imamer bland annat att otrogna kvinnor ska stenas. Nu hävdar 31 danska imamer att 30 års integrationsarbete har raserats − och lägger skulden på TV2.

Danska TV2: s dokumentärserie ”Moskeerne bag sløret” − Moskéerna bakom slöjan − har rört om ordentligt i grytan. Med dold kamera har imamer avslöjats predika ett budskap som diametralt skiljer sig från det som offentligt förkunnas. En imam uppmanar till exempel ett par att lura sig till bidrag och låta kommunen stå för fiolerna genom att helt enkelt ljuga om de egna tillgångarna och en annan låter förstå att straffet för äktenskapsbrott är stening. En tredje upplyser sin kvinnliga åhörarskara att det är helt rätt att ge barnen stryk om de vid tio års ålder inte har lärt sig att be och annat som förkunnas är bland annat att en man har all rätt att ha många fruar medan hustrun måste hålla sig till en man.

Reaktionerna på det dokumentärerna kunde berätta när TV2 lyfte på slöjan lät inte vänta på sig och kritiken har varit massiv från både politiker och allmänhet. Men nu anlägger företrädare för islam i Danmark moteld. I går, söndag, var 31 imamer samlade till möte i Köpenhamn och i kraftiga ordalag har de instämt i fördömandena. Fast då med den skillnaden att de skjuter budbäraren TV2, som de menar har förstört 30 års integrationsarbete eftersom − slår imamerna fast − imamer och moskéer har stor betydelse för muslimer och integrationen. Och de imamer som ofrivilligt har filmats i sammanlagt åtta moskéer känner sig nu både missbrukade och uthängda, påpekas det.
− Dokumentären framställer dem mycket negativt, säger Anoura Touini, talesman för Köpenhamns moské till nyhetsbyrån Ritzau.

Han låter också förstå att de församlade imamerna kraftigt fördömer ”de kollektiva straff” som kommuner, departement eller politiker nu vill ta till för att ”straffa muslimer i Danmark”. På grund av programmen har nu till exempel Jacob Bundsgaard, S-märkt borgmästare i Aarhus, dragit tillbaka sitt stöd för en ny stormoské i staden. Att de filmade imamerna har fått kritik för att de har undervisat och gett råd utifrån islamisk lag, sharia, har de 31 kollegerna ingen förståelse för − att få rådgivning om islam och islamska regler och sharia är alla muslimers rätt, anser de. Redan efter att första programmet hade sänts samlades imamerna till rådslag, men eftersom man vill vänta tills att alla delar i serien hade visats, kom man den gången inte med något uttalande.

Men nu var alltså tiden mogen för att anlägga moteld, och det har − inte förvånande − lett till att de danska politikerna också går till motanfall.
Nicolai Wammen, Socialdemokraternas politiske ordförande, anser att imamerna är både ”verklighetsfrämmande och förmörkade” och menar att deras reaktion, att anklaga TV2, är minst sagt underlig. Enligt honom var det för imamerna annars ett gyllene tillfälle till att ta avstånd från stening, våldtäkt, våld och bidragsfusk, men han kan bara konstatera att det gjorde de alltså inte.
I stället skäller de på TV2 och fördömer en tv-station. Det stryker under på att de här imamerna inte har förstått det danska samhället och dansk demokrati, säger han till Ritzau.

Anoura Touinis påstående att dokumentären skulle vara förödande för integrationen tillbakavisar Nicolai Wammen bestämt.
− Det som är förödande för integrationen är när imamer säger till muslimska kvinnor att de inte får komma ut på arbetsmarknaden om där finns män, att en kvinna inte själv bestämmer över sin kropp och att det är OK att slå sina barn, kontrar han.
Detta är en verklig utmaning och Nicolai Wammen menar därför att imamerna ska mötas med klart svar på tal.
− Det är helt oacceptabelt. Men alla de muslimer som vill vara en del i gemenskapen och integreras − de har vårt stöd och dem ska vi hjälpa i kampen mot dessa förmörkade typer, säger han.

Martin Henriksen, talesperson i integrationspolitiska frågor för Dansk Folkeparti, DF, beskriver imamernas kritik som helt uppåt väggarna.
− Om deras möte avspeglar hur muslimer i Danmark ser sig själva och hur de ser på samhället, så är integration en illusion. Och TV2 kan ju inte rasera något som över huvud taget inte existerar, säger han och riktar en ordentlig bredsida till imamerna och de muslimska intresseorganisationerna som han menar nu bara gör det som de är bäst på:
− De framställer sig själva som offer och vägrar ta ansvar för sina handlingar, dundrar han.

Dokumentären har lett till att Konservative Folkeparti vill att imamer ska certifieras och att det av dem ska krävas att de talar danska. Det säger partiets integrationspolitiske talesperson, Syrienfödde Naser Khader, till Ritzau.
− Vi ska titta på hur trossamfund ska få godkännande och hur de ska kunna mista det. Jag anser att man som förkunnare ska kunna verka i Danmark först när man har gått igenom en kurs, säger han.
Enligt honom är det ett krav att förkunnelsen ska ske danska eftersom alla då kan förstå både vad som sägs och innebörden av de råd som ges och han hävdar att den som vill utveckla en dansk form av islam helt enkelt ska tvingas att också predika på danska.
− Kan man danska är det mer sannolikt att man har en mycket större förståelse för samhällets grundläggande värderingar. Men den som precis har importerats från den muslimska världen tolkar och lägger ut texten utifrån det, säger han, samtidigt som han uppmanar kommuner och myndigheter att skippa dialogen med extremistiska imamer. Ett samarbete med sådana kan, menar han, först bli fruktbart när de klart har tagit avstånd från stening, månggifte och barnbrudar.

Att motsättningarna skulle bli ännu större om man slutar samtala med extremister och mörkermän tror Naser Khader absolut inte.
− Vi har ju fört dialog med dem i 30 år och vad har det blivit av det? Man måste börja utmana dem, säger han.