Stena äktenskapsbrytare och slå barn som inte vill be. Råden som imamer delar ut när de smygfilmas har utlöst våldsam kritik i Danmark. Dansk Folkeparti kräver att den kontroversiella moskén ska stängas.

Det är inte första gången som Grimhøjmoskéen i Danmark näst största stad, Aarhus skapar rubriker. Politikernas ögon har i flera år varit riktade på den muslimska gudstjänstlokalen och bland annat har moskén flera gånger anklagats för att sprida hatbudskap och för att värva jihadister. Detta senare inte minst efter att det i januari 2014 avslöjades att 27 unga Aarhusbor hade rest till Syrien och att 22 av dessa hade anknytning till Grimhøjmoskén. Och efter terrorattentaten som tog 130 människors liv i Paris den 13 november i fjol, tyckte till exempel moskéns ordförande Oussama El-Saadi att förhandlingar med terroristerna i den så kallade Islamiska Staten vore en bra idé.

I juli 2014 bad moskéns imam Abu Bilal Ismail innerligt i en fredagspredikan i Al Nusra-moskén i Berlin Gud att döda judar, vilket ledde till att den tyska åklagarmyndigheten åtalade honom för hets mot folkgrupp och han dömdes till 10 000 euro i böter. Och nu har den radikale Abu Bilal och Grimhøjmoskén hamnat i nytt blåsväder. I söndags filmades han med dold kamera av danska TV2 som då kunde avslöja innehållet i den undervisning han gav under ett seminarium för kvinnor. Han förkunnade bland annat att den muslim som ägnar sig åt sex utanför äktenskapet enligt islamsk lag ska straffas med stening eller piskslag.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Dansk Folkeparti, som flera gånger tidigare har argumenterat för att moskén ska stängas, kommer nu med ett förnyat krav och menar att det är hög tid att politikerna i Folketinget skrider till handling och inte bara pratar. Trine Bramsen, Socialdemokraternas talesperson i rättspolitiska frågor, säger att imamens uttalanden är ett ”hot mot de demokratiska värderingarna”.

− Detta är något som vi under inga omständigheter kan tolerera i Danmark. Det är djupt förkastligt; ett angrepp på vår demokrati och våra frihetsrättigheter och därför måste vi få justitieministern att agera. Det ska tas itu med denna form av föreningsaktiviteter och det här ska vi inte tolerera, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau, skriver BT.
Lika kritisk är invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg, Venstre.
− Det är fullständigt orimligt att det finns människor i Danmark som predikar något sådant. Det har ingen plats här. Det har inte han heller. Men det finns ju regler för hur långt man kan gå, säger hon.
Det är dock inte bara från politiskt håll som uttalanden om straff vid otrohet möts av kritik. Muhammad Zakaria Khan, imam och ordförande för moskén Nusrat Djahan i Köpenhamnsförorten Hvidovre tar också han bestämt avstånd från den undervisning som kollegan Abu Bilal förmedlar och menar att en imam som skapar problem i samhället och som inte håller sig till lagen ska kunna sparkas från jobbet.

− Den möjligheten bör myndigheterna ha, säger han till Ritzau, uppger BT.
Att stena och piska är ingenting som lärs ut i hans moské.
− Vi undervisar inte i sharialagstiftning eftersom den inte kan införas i Danmark. Islam binder oss att leva efter de lagar som gäller i det land vi lever i och så ska vi också göra, säger han och tillägger att det dock är helt OK att upplysa om lagstiftningen om någon frågar om hur den fungera eftersom alla har rätt att få veta, menar han.
I moskén i Hvidovre undervisas de troende i vad som står i Koranen och Muhammad Zakaria Khan kan konstatera att han där inte sett något om att man ska praktisera dödsstraff.
− Jag har inte läst att man ska stena någon till döds i islam. Något sådant har jag inte hittat att det står något om i Koranen. Det är en tolkning − och ett fel besked att sända till folk, säger han.

Abu Bilals uppmaning till stening som straff för otrohet är dock inte den enda kontroversiella undervisning som predikas från Grimhøjmoskén. TV2:s reportageserie ”Moskeerna bag sløret” − Moskéerna bakom slöjan − visar också hur en imam från Köpenhamn i detalj förklarar att de kvinnliga åhörarna bör straffa sina barn med stryk om de inte ber när de har fyllt tio år.
− Frukta Allah, bröder och systrar, lär era barn Salah (att be). Det är obligatoriskt för er att lära dem be från att de är sju år, Och till och med slå dem om de inte utför Salah när de är tio år, säger han.
När en kvinna frågar hur hon ska slå sin tioåring som inte ber får hon av imamen svaret att det inte är tillåtet att ge en örfil, att kasta barnen i väggen, att nacka dem med kniv eller hacka dem.
− Det man uppfostra och lära dem. Det ska inte handla om våld, förklarar imamen.

TV2:s reportageserie omfattar fyra program och efter att ha sett hela serien ska polisen i Östjylland ta ställning till om Abu Bilals uttalanden kan leda till åtal.