Inför rullande, men dold, kamera uppmanar imamen paret att ljuga för att få en lägenhet av kommunen. Odense kommun har nu polisanmält predikanten som dock menar sig inte har gjort något fel.

Danska TV2 har, som Samtiden tidigare har berättat, smygfilmat livet i några moskéer i landet och de avslöjanden som har gjorts har visat att en hel del av det som de muslimska trossamfunden utåt hävdar sig stå för och predikar markant skiljer sig från de budskap som förmedlas inåt. Bland annat har den sedan tidigare synnerligen kontroversiell imamen Abu Bilal undervisat en grupp kvinnliga åhörare som bland annat fått veta att otrohet enligt sharia − islamsk lag − ska straffas med antingen piskrapp eller stening. I ett annat avsnitt av dokumentärserien ”Moskeerne bag sløret”, Moskéerna bakom slöjan, säger en annan imam att barn, som vid tio års ålder inte vill be, ska ha stryk för att lära sig denna plikt.

Det som hittills har framkommit om det dolda livet i moskéerna har fått såväl allmänhet som politiker att rasa − och nu är det dags igen. I det avsnitt som sänds i kväll, tisdag, har mullvadsparet ”Fatma” och ”Mohammed” utrustats med dold kamera när de i Odense möter imamen Abu Hassan − en av Danmarks mest framträdande muslimska predikanter som bland annat har gjort sig ett namn som ivrig integrationsförespråkare och som också varit nominerad till ett integrationspris.
För Abu Hassan berättar ”makarna” att de helt nyligen har kommit till Danmark och att de bor i en lägenhet som de betalar för med egna pengar.

Men att de ska offra sin egen medförda förmögenhet på hyra av bostad tycker Abu Hassan bara är dumt − den kostnaden kan ju andra stå för, menar han. Och så upplyser han ”Fatma” och ”Mohammed” om hur de genom att bluffa ska se till att mjölka Odense kommun på bästa sätt:
− Ni ska gå till något som heter Borgerservice (Medborgarkontoret. Red.) Där ska ni säga: ”Vi har helt nyligen kommit hit och vill gärna ha ett hem. Vi har ingenting”, säger han, enligt TV2.
Om de ”nyanlända” däremot skulle säga att de har egna tillgångar, innebär det enligt imamen problem eftersom kommunen i så fall bara kommer att kräva att de betalar för lägenheten ur egen ficka.

− Man ska inte berätta att man äger något. Gör man det, är det ett problem för då vill de bara veta varifrån du har fått pengar till hyran. Alltså eftersom du har råd till det. Förstår du det?, fortsätter Abu Hassan sin lektion i hur man bäst fuskar till sig bidrag.
Vidare råder han de båda utblottade ”makarna” att duka upp en historia om att de tillfälligtvis och under ett par dagar får bo hos vänner i Aarhus, men att de gärna vill ha en egen bostad. Enligt imamen är det en vals som garanterat kommer att gå hem.
− Ni får en lägenhet med det samma. Sådan är lagen och den känner jag till, säger han.

Någon omedelbar förmedling av lägenhet till ”Fatma” och ”Mohammed” blev det förstås inte. Däremot en ögonblicklig polisanmälan mot Abu Hassan själv och Steen Møller, konservativ fullmäktigeledamot i Odense, är fullständigt rasande över imamens agerande som han beskriver som ”oförlåtligt”.
− Jag blir arg när jag ser något sådant. Detta är personer som vi faktiskt lyssnar på i kommunen. Det är personer som inte bara upplyser om fusk utan som uppmanar till direkta olagligheter och därför har vi beslutat att polisanmäla honom, säger Steen Møller.
Enlig den konservative politikern lägger landets kommuner stort jobb på att komma åt bidragsfusk och han berättar att ungefär fem anställda arbetar ”24/7” med detta.

− Det innebär att vi kan spara 16 miljoner kronor om året. Vi gör ett stort arbete och därför är vi tvungna att ta konsekvensen och polisanmäla, säger han, samtidigt som han medger att en polisanmälan visserligen inte kan stoppa allt bidragsfusk, men att det i alla fall är en början.
− Men detta har fått oss till att se närmare på om vi kan göra mer och jag hoppas inte att det finns många fler liknande fall, tillägger han.

Hanne Sørud, chef för Medborgarservice i Odense, beskriver imamens beteende som ”enormt provocerande”, men tillstår på samma gång att det inte är helt lätt att upptäcka när folk medvetet är ute efter att snuva kommunen.
− Det är mycket provocerande att konstatera att någon springer runt och säger att man inte ska rätta sig efter de regler som finns utan bara bluffa sig till pengar, säger hon och tillägger att Danmark inte är CIA som tar till lögndetektorer för att få fram sanningen.
− Men detta handlar om det förtroende som vi faktiskt har valt att bygga upp Danmark om, säger hon.

Att han nu är polisanmäld tar Abu Hassan själv lätt på. Om kommunen vill anmäla honom på grund av vad som nu har framkommit är det fritt fram, menar han.
− Här finns en lagstiftning och det är inte kommunen som dömer, säger han och hävdar att han inte har gjort något fel eftersom dokumentären ger en felaktig bild av hela situationen. Enligt honom påstod mullvadarna att de varken hade lägenhet eller pengar.
− Hade de haft en lägenhet med kontrakt hade de inte behövt fråga mig och jag hade heller inte sagt att de skulle vända sig till kommunen, säger han.

Till TV2 säger både Odense och Aarhus kommun att det är långt ifrån så lätt att få bidrag som imamen har försökt göra gällande.