Danmark är världens lyckligaste land, Burundi det minst lyckliga. Detta enligt en rapport som presenterades i dag, onsdag. Sverige hamnar på plats 10. Och för att höja lyckofaktorn har flera länder tillsatt en lyckominister.

Vårt broderfolk på andra sidan Öresund har all anledning att flina upp sig och göra det berömda ”danske smil” ännu bredare. För enligt World Happiness Report, som offentliggjordes i dag i Rom, har Danmark lyckats springa om Schweiz och intagit platsen som världens lyckligaste land. Bakom rapporten står FN-nätverket Sustainable Development Solutions Network, SDSN − ett initiativ taget av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon − och Earth Institute vid Columbia University. Denna globala lyckobarometer presenterades för första gången 2012 och årets rapport är alltså den fjärde i ordningen.

När lyckopulsen i fjol hade tagits på de 157 länderna, var det Schweiz som enligt listan kunde ståta med titeln ”Världens lyckligaste”, men i år har alplandet förpassats till silverplats av tidigare trean Danmark.
Av rapporten framgår att vi svenskar inte har så mycket att glädja oss åt, i alla fall inte jämfört med våra närmaste grannar; efter Danmark och Schweiz kommer nämligen Island, Norge, Finland, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland och Australien, medan Sverige ligger sist på tio-i-topplistan. Jämfört med 2015 har vi tappat två placeringar, men allting är ju relativt och om vi jämför oss med Burundi, som ligger sist på listan, kan vi nog ändå skatta oss lyckliga. Närmast före Burundi ligger Syrien, Togo, Afghanistan, Benin, Rwanda, Guinea, Liberia, Tanzania och Madagaskar.

Mer uppåt är det då i Israel, som har lagt sig närmast efter Sverige och därefter följer Österrike. USA hamnar först på plats 13 och Storbritannien har placerat sig som nummer 23. I Frankrike är det inte roligare än att det räcker till plats 32 och Italien rankas som nummer 50, Ungern som 91.
Att mäta lycka är givetvis ingen exakt vetenskap, men de kriterier som forskarna har tittat närmare på är exempelvis bruttonationalprodukten, BNP, per capita, generositet, uppfattning om korruption, socialt nätverk och frihet att träffa egna val.

Men att lycka inte nödvändigtvis hänger ihop med ekonomisk framgång är USA ett exempel på, vilket amerikanen Jeffrey Sachs, professor och chef för SDSN, tillika FN-chefens särskilde rådgivare har anledning att konstatera.
− Det här är en stark signal till mitt land, Förenta Staterna, ett mycket rikt land som på de senaste 50 åren har blivit mycket rikare, men som inte har blivit lyckligare, är hans kommentar till att USA inte har kommit högre upp på listan än till en 13:e plats.
− Det här visar att ett samhälle som bara jagar pengar, jagar efter fel saker. Vår sociala struktur blir allt sämre, liksom vårt förtroende för samhället och tilltron till regeringen, tillägger han, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Att lyckan kommer, lyckan går är ett känt faktum, men årets rapport visar att lyckan faktiskt också kan bestå även om påfrestningarna blir hårda, något som i synnerhet Irland, Island och Japan är bevis på. Tack vare solidaritet och socialt stöd kunde dessa tre länder behålla sina lyckonivåer trots den ekonomiska kris som följde efter 2007 och den svåra jordbävningen 2011.

Invånarnas upplevelse av lycka är något som man i många länder ser allvarligt på och i en del mer än i andra. I fem länder − Bhutan, Ecuador, Skottland, Förenade Arabemiraten och Venezuela − har man utnämnt lyckoministrar som ska verka för att lycka blir ett socialpolitiskt mål. I Bhutan introducerades för övrigt termen ”bruttonationallycka” redan på 1970-talet av landets fjärde kung Jigme Singye Wangchuck. Enkelt uttryckt kan termen GNH, som är en förkortning av engelskans Gross National Happiness, sägs ha fyra pelare: goda styrelseformer, hållbar socioekonomisk utveckling, kulturellt bevarande och miljövård.