En respektingivande åldrig jätte ska sannolikt göra tjänst i kampen mot den så kallade Islamiska Staten, IS. Flygvapnet i USA vill sätta in B-52:an, planet som har vägrat att låta sig pensioneras.

Det 82 ton tunga åttamotoriga planet skulle egentligen ha muckat före 1975. Då skulle B52:an nämligen vara för gammal − i alla fall enligt en artikel i New York Times redan 1996. Men att det är svårt att se in i framtiden och att även den bäste kan ha fel, skulle den ansedda tidningen få erfara. Planet släppte sin första bomb i en atomprovsprängning över Bikiniatollen, som tillhör Marshallöarna i norra Stilla havet 1956, när Kalla kriget var som mest påtagligt. B-52:an, som närmast är att betrakta som en ikon, tillverkades ursprungligen för att från mycket hög höjd kunna släppa bomber långt inne i det dåvarande Sovjetunionen.

Det nyaste flygplanet sattes in i drift 1962, och fick en framträdande roll Stanley Kubricks film ”Dr. Strangelove”, skriver CNN. Men teknologin och tekniken inne i planet är av betydligt senare datum
Det har upprepade gånger sagts att det måste vara hög tid att för alltid ställa B-52:an på marken och 1982 kunde till exempel USA:a dåvarande president Ronald Reagan konstatera att många av planen var betydligt äldre än piloterna som flög dem. Likaså har det producerats flera flygplanstyper som har varit tänkta som den legendariska gigantens arvtagare, men B-52:an har överlevt dem alla. Eller som Seattle Times uttrycker det: det har överlevt sin ersättare. Och sin ersättares ersättare. Och sin ersättares ersättares ersättare.

Sedan Kalla kriget har planet, som av många anses vara världens största, använts under båda Irakkrigen, på Balkan och i Afghanistan. Och nu ser det ut som om nya uppdrag väntar giganten.
− Luftstriderna tar på våra flygplan, vår beredskap och våra flygare, men de ärorika B-52-maskinerna är alltjämt redo och i stånd att möta de stridandes flygtekniska krav, sa flygvapnets Deborah Lee James på en presskonferens som hölls i måndags i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.
Det är visserligen ännu inte slutgiltigt beslutat om planet kommer att sättas in mot IS, men med tanke på de uttalanden som nu gjorts pekar det mesta på att det blir så. B-52:orna ska i så fall skickas till Mellanöstern redan i nästa månad och ska då ersätta ett annat bombplan, B-1 Lancer, som togs hem för underhåll och modernisering i januari.

B-52:an, eller B-52 Stratofortress, som planet heter är 48 meter långt och har ett vingspann på 56 meter. Det kan frakta 30 ton bomber, minor och missiler. Det ryska Tupolev Tu-95 är visserligen tyngre, men kommer inte upp i B-52:ans längd och vingspann.
När det gäller planets pensionering har planerna reviderats. Nu räknar man med att B-52:an ska kunna vara i drift till i alla fall 2040 och inom det amerikanska flygvapnet uttrycker man sig så här:
− Den siste B-52-piloten är ännu inte född.