Hon ville, men fick inte, komma tillbaka till sin gamla skola och de tidigare kompisarna vände henne ryggen. Då tänkte den 16-åriga snabbradikaliserade danskan hämnas − och planerade ett terrorangrepp på sitt före detta plugg.

Som Samtiden tidigare har berättat, slog dansk polis i januari till och anhöll en då bara 15-årig flicka som, skulle det senare avslöjas, hade långt framskridna planer på att terrorbomba två skolor; dels Sydskolen på västra Själland, där hon själv tidigare hade varit elev, dels den judiska privata Carolineskolen i Köpenhamn. Från det att hon anhölls den 13 januari har största möjliga tystnad omgett fallet, och det var bara för någon vecka sedan som polisen kunde skingra dimmorna och offentliggöra fler detaljer.

Nu har TV2:s kriminalmagasin Station 2 kunnat presentera ännu fler bitar i det pussel som många har grubblat över och haft svårt för att lägga. För − hur kan en till synes helt vanlig dansk tös, uppvuxen i en by som i stort sett inte är mer än en liten fläck på kartan, radikaliseras till den grad att hon är beredd att döda de personer hon tidigare har stått nära?

Station 2 har talat med flera källor som har känt den nu 16-åriga flickan mycket väl, och av deras berättelser framgår att den nu häktade tonåringen har haft en svår uppväxt; familjen har flyttat ofta, vilket för hennes del har inneburit flera byten av skola. Av sina väninnor beskrivs hon som en osäker person som har haft svårt att få kompisar. Hennes situation ska heller inte ha blivit bättre när hon, efter problem i hemmet, under en tremånadersperiod blev omhändertagen för cirka ett år sedan.
I fjol somras var hon på semester i Turkiet och blev då kär i en turkisk man. Så vitt man vet har han ingen betydelse för det planerade terrorangreppet, men förälskelsen blev ändå upprinnelsen till den vidare dramatiska utvecklingen.

− Under hösten började hon tala mer och mer om islam. I oktober berättade hon att hon hade börjat gå i en moské och att hon hade konverterat, säger den tidigare bästisen från Sydskolen.
När höstterminen började i fjol, flyttade 16-åringen till en annan skola, men de två tjejerna behöll trots det kontakten. Men ”Kundbyflickan”, som hon kallas, trivdes inte i de nya omgivningarna utan ville komma tillbaka till den gamla skolan och kompisarna där. Hon besökte också skolan flera gånger, men kände att de tidigare kamraterna inte vill veta av henne.
− Många tyckte att hon hade blivit lite märklig, säger en i frågan insatt källa till Station 2.

Och den reaktionen var kanske inte så konstig. På sociala medier uttalade hon vid den tiden flera gånger att hon hyllade jihad och på bilder poserade hon med en pistol. Men enligt uppgift fanns det då inga som helst tecken på att hon skulle kunna − eller ens vilja − omsätta sina ord i handling. Dock blev relationerna till eleverna på skolan bara värre. Hon förklarades inte vara välkommen till en större fest på skolan och på Facebook utsattes hon för en mobbningskampanj. Hennes svar blev grova hot mot flera av skolans elever vilket ledde till två polisanmälningar. Till sin tidigare bästis skickade hon ett sms där hon berättade att hon inte fick komma tillbaka till Sydskolen efter ett bombhot.

Samtidigt med detta började hon aktivt söka efter militanta islamister på Facebook och det blev startskottet för en radikalisering som gick i ett rasande tempo. Hon fick kontakt med den 24-årige tidigare Syrienkrigare som nu också är anhållen, misstänkt för att ha medverkat till de planerade terrorangreppen.
− Hon skriver en massa meddelanden till honom och frågar om heligt krig. Och vid ett tillfälle säger hon att vill åka till Syrien, säger 24-åringen syster till Station 2.

24-åringen, som tidigare visat tecken på radikalisering och som har varit inblandad i omfattande brottslighet och som dessutom är känd som medlem i ett gäng i Aarhus, ska enligt systern dock ha svarat 16-åringen att hon ska stanna i Danmark och sköta sin skolgång. Systern säger sig för övrigt vara övertygad om broderns oskuld, trots att han på sociala medier har lagt ut bilder som tyder på en militant islamistisk hållning. På ett foto håller han en kniv mot en bild på Ahmed Akkari, mannen som gick från att vara radikal imam och en av förgrundsgestalterna i den muslimska världens uppror mot Danmark i samband med Mohammed-krisen, till att bli västvän och mycket kritisk mot islamister. Om hans utveckling berättade Samtiden i en artikel som publicerades i juli 2014.

Men utöver den 24-årige mannen fick ”Kundbyflickan” via nätet kontakt med flera militanta islamister som, enligt Station 2, kan ha haft stor betydelse för terrorplanerna. Det rör sig här om personer som säger, eller åtminstone påstår, att de befinner sig utomlands.
Under tiden fram till att hon anhölls var danska Säpo, Politiets Efterretningstjenste, PET, flera gånger i kontakt med flickan. Men det var först i början av januari som det stod klart hur allvarlig situationen egentligen var och att 16-åringen verkligen planerade de två terrorbombningarna. Hennes tanke var att slå till mot Sydskolen med en gödningsbomb just den kväll när festen hon inte var välkommen till hölls, men eftersom hon inte hade alla ingredienser, blev bomben inte klar i tid.

Mål nummer två var den judiska skolan i Köpenhamn och enligt polisen försökte hon i det fallet framställa TAPT, ett extremt farligt sprängämne som ofta nämns i samband med terroraktioner och självmordsbombningar − för övrigt också det som användes vid 7/7-bombningarna i London 2005, då 56 människor dödades och över 700 skadades. Men flickan hann aldrig sätta sina planer mot Carolineskolen i verket eftersom hon anhölls innan dess.