Tillsammans med sin 24-årige vän planerade hon bombattentat mot två skolor. Den judiska Carolineskolen i Köpenhamn var en av dem. På tisdagen beslöt en domare att den terroråtalade blott 16-åriga danska flickan ska sitta i häkte fram till den 30 mars.

Efter två månaders total mörkläggning fick offentligheten på tisdagen veta varför en då 15-årig till synes helt vanlig dansk flicka från Kundby, en liten västsjälländsk by med bara 700 invånare, anhölls den 13 januari efter en större polisinsats. Bombröjare arbetade på adressen i stort sett hela dagen, men polisen gav inga kommentarer om vad det handlade om. Flickan anhölls samma kväll och har sedan dess suttit i häkte − de tre första veckorna i isolering och med tanke på flickans ålder väckte detta stor uppmärksamhet. Hennes 24-årige manlige medåtalade häktades dagen därpå och om honom har det tidigare framkommit att han flera gånger har varit i Syrien − enligt honom själv för att lära sig hantera vapen och kriga.

Enligt danska TV2 är det inte heller första gången som mannen är i klammeri med rättvisan och i tonåren satt han två år i fängelse efter att rätten hade funnit honom skyldig till rån och våld. Han är nu åtalad för medverkan till planeringen av de två terrorbrotten och för att ha hjälpt till med att skaffa ingredienser till bombtillverkning. Också han får nu tillbringa mars månad ut bakom lås och bom. 24-åringen har tidigare berättat att det var under den tvååriga fängelsevistelsen som han kom i kontakt med muslimska interner och att han därefter ville konvertera till islam. Enligt källor inom den muslimska miljön i Aarhus som TV2 hänvisar till lär han inte vara någon hårdför islamist utan snarare bara en förvirrad ung man.
Om flickan vet man att hon har konverterat till islam och att hon på nätet har uttryckt sin beundran för jihad, heligt krig, och hennes Facebook-profil avslöjar att hon bland annat har anslutit sig till en grupp danskar som är medlemmar i den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir.

Sedan de båda anhölls i januari har viss information sipprat ut, men det är först nu som polisen skingrar dimmorna och berättar vad det hela egentligen handlar om och vad den unga flickan är åtalad för.
Vid tisdagens förhandlingar i Holbæk på Själland lästes åtalet upp av åklagaren Kristian Kirk som då också förklarade att polisen, med hänsyn till utredningen, hittills har bett om att förhandlingarna skulle föras bakom så kallat dubbelt lyckta dörrar. Detta senare innebär att också själva frågan om förhandlingen ska föregå bakom stängda dörrar avgörs under sekretess. Eftersom polisen inte har kunnat upplysa om vad saken har gällt har denna dubbla sekretess gjort att det har varit svårt att höra vittnen och enligt åklagaren är det också det som är anledningen till att fallet nu offentliggörs.

Den 16-åriga flickan åtalas för att ha planerat terrorattentat mot två danska skolor; förutom den judiska privatägda Carolineskolen i Köpenhamn också Sydskolen, den skola där hon själv har varit elev.
Enligt åtalet har flickan skaffat kemikalier för att försöka tillverka det extremt farliga sprängmedlet TAPT och för att därefter ha planerat en provsprängning varefter hon skulle förbereda en eller två bomber. Dessa skulle sedan användas mot Carolineskolen. Hon ska dessutom ha försökt att tillverka en gödningsbomb som skulle användas i det planerade attentatet mot Sydskolen. De båda åtalade nekar till alla anklagelser.

Justitieminister Søren Pind, Venstre, ser mycket allvarligt på det som nu har framkommit och som han menar är ett klart bevis på Danmarks utsatthet:
− Det är ärende som detta som bidrar till att betona att terrorhotet mot Danmark är allvarligt. Fallet har myndigheternas, polisens och PET:s (danska säkerhetspolisen, Politiets Efterretningstjeneste. Red) fulla uppmärksamhet. Genom bland annat polisöverenskommelsen håller vi nu på att bygga upp det starkaste skyddet mot terror i Danmarkshistorien. Det behövs tyvärr, skriver han på Facebook.

Skärmdump Facebook

Skärmdump Facebook