Inför det EU-toppmöte som börjar i morgon höjer Donald Tusk ett varningens finger. Det är inte alls säkert man ska kunna enas om de reformer som ska bana väg för en brittisk folkomröstning om fortsatt medlemskap i unionen.

− Jag är tvungen att säga det rakt ut. Det finns fortfarande ingen garanti för att vi kommer att uppnå enighet, skriver EU-presidenten i sin toppmötesinbjudan till de europeiska stats- och regeringscheferna.
Högst på dagordningen för det två dagar långa toppmötet i Bryssel står förstås frågan om de krav som den brittiske premiärministern David Cameron har på reformer av EU-samarbetet och som de europeiska ledarna nu försöka hitta en lösning på. Och att det blir en hård nöt att knäcka är Donald Tusk mer än medveten om.
− Vi är oeniga om några politiska ämnen och jag är helt på det klara med att det blir svårt att komma överens, skriver Tusk och uppmanar enligt nyhetsbyrån Ritzau de 28 ledarna att ”förbli konstruktiva”.

Utgången av överläggningarna är alltså enligt EU-presidenten långt ifrån given och skulle man misslyckas med att komma överens betyder det att Cameron inte hinner utlysa folkomröstningen till den 23 juni, det datum som enligt uppgift lär vara det som premiärministern själv föredrar. Därmed skulle det också bli snålt om tid för att avvärja den kris som hotar att ödelägga hela EU-samarbetet, något som ett ”Brexit” mycket mer än väl skulle kunna leda till. Storbritannien är ju unionens tredje största land.

Det reformpaket som Cameron nu har haft bråda dagar med att försöka sälja in till sina europeiska kolleger, går ut på att medborgare i andra EU-länder bara ska få begränsad tillgång till det brittiska välfärdssystemet och att länder som står utanför eurosamarbetet, till exempel Storbritannien och Sverige, inte ska behöva vara med och betala för den gemensamma valutans problem eller i något avseende diskrimineras. Vidare vill han se ett förenklat regelverk och att medlemsländernas konkurrenskraft ska stärkas. Annat på Camerons kravlista är att Bryssel ska återlämna makten till de nationella parlamenten, att det brittiska domstolsväsendet stärks och att Storbritannien garanteras undantag från Lissabonfördragets ambition om ett ständigt tätare samarbete. Till detta kommer att han också vill att hans nyckelreformer ska skrivas in i EU-traktaten nästa gång som de ändå ska ändras.

Det blir garanterat ett par svettiga och arbetsamma dygn som väntar i Bryssel och så här på onsdagskvällen, bara timmar innan det är klart för drabbning, är motsättningarna länderna emellan stora. Förutom den brittiska frågan, står även flykting-och migrantkrisen på föredragningslistan för mötet där också situationen i Syrien och Libanon ska diskuteras.