De har sagt sig vara flyktingar, på väg från krigets fasor, till tryggheten och freden. Och dörrarna öppnades för dem både i Tyskland och andra europeiska länder. Men i själva verket är de IS-krigare som tänker begå terrorbrott.

Risken för att terrorister är redo för ett angrepp på Tyskland blev tydlig i torsdags när två algeriska män – som sannolikt har kopplingar till den terrororganisation som kallar sig själv Islamiska staten, IS, − anhölls vid en stor polisinsats. Ytterligare två män är efterlysta men befinner sig fortfarande på fri fot. Enligt Berliner Zeitung hade männen planerat att slå till mot turistmål och andra sevärdheter i de centrala delarna av Berlin. Alexanderplatz och den gamla gränsövergången Checkpoint Charlie skulle vara två av de mål som islamisterna har diskuterat i telefon.

Samtiden har i tidigare artiklar berättat att terrororganisationen IS har använt sig av flyktingbåtarna över Medelhavet för att smyga in krigare till Europa, sannolikt för att begå terrorbrott, och att den faran inte på något sätt har varit överdriven bevisas inte minst av det faktum att några av de attentatsmän som slog till i Paris den 13 november i fjol, då 130 människor dödades och hundratals sårades, hade kommit till Europa och där registrerats som flyktingar.

Och nu är Tysklands inre underrättelsetjänst, Bundesamt für Verfassungsschutz, Bvf, i full gång med att försöka identifiera IS-jihadister och andra terrorister som, under förespegling av att vara flyktingar, har lyckats ta sig in i Europa. Och efter allt att döma är risken stor att det finns ett antal potentiella attentatsmän just i det land vars förbundskansler Angela Merkel så generöst tidigt i höstas bjöd in människor på flykt till Europa. Tyskland tog under fjolåret emot 1,1 miljoner asylsökande, men bland dessa finns det starka misstankar om att många har kommit i helt andra syften än att få njuta fredens sötma.

Enligt Hans-Georg Maaßsen, chef för Bvf, har myndigheterna i förbundsrepubliken nämligen fått 100-talet tips från allmänheten om att IS-krigare befinner sig i landet, och i en intervju i den stora tyska tv-kanalen ZDF, Zweites Deutsches Fernsehen, hänvisar han just till Parisattentaten, som, menar han klart visar på att IS mycket medvetet har lyckats placera terrorister bland alla de flyktingar som strömmar till Europa.
− Vi har upprepade gånger sett att terrorister har smugit sig in kamouflerade som terrorister. Det är en av de realiteter som våra underrättelsetjänster står inför, säger han till ZDF.