Utvisning och förlorat medborgarskap. Det är åtgärder som sedan ett par år har kunnat vidtas mot dömda terrorister med dubbla nationaliteter. Men nu meddelar den brittiska regeringen att de också kommer att gälla medlemmar i de asiatiska pedofilringarna.

De senaste årens avslöjande om hur stora gäng bestående av vuxna män med i huvudsak pakistanska rötter i åratal har begått systematiska och våldsamma sexuella övergrepp mot vita unga flickor, några inte ens 11 år, sände chockvågor över Storbritannien av två skäl varav ett naturligtvis var handlingarna i sig. Men minst lika illa var det faktum att polis, sociala myndigheter och andra som skulle beskydda de utsatta flickorna teg om övergreppen av rädsla för att stämplas som rasister.

De förövare som har dubbelt medborgarskap kan, om de döms skyldiga, räkna med mycket hårda straff − förutom mångårig fängelsevistelse också utvisning och indraget brittiskt pass. Åtgärderna möjliggjordes genom ett tillägg i lagen om brittiskt medborgarskap 2014 och tillkom då för att det skulle bli enklare att frånta terrorister och terroristsympatisörer med dubbla nationaliteter det brittiska medborgarskapet. Men nu har inrikesdepartementet med minister Theresa May i spetsen börjat tillämpa samma sanktioner mot andra som begår allvarlig kriminalitet, inte minst då sexuella övergrepp, skriver The Independent.

Enligt källor i departementet som tidningen har talat med kommer Storbritannien nu att se en kraftig ökning av indragna pass och möjliga utvisningar. Det är något som sex medlemmar av en pedofilring i Rotherham i Yorkshire mycket mer än väl kan få erfara. Tidigare i veckan dömdes de skyldiga till att bland annat ha våldtagit mycket unga vita flickor som de också tvingade till prostitution. Sannolikheten för att de ska bli av med det brittiska medborgarskapet bedöms som stor liksom att de därefter kommer att utvisas till Pakistan.

Och enligt David Greenwood, företrädare för den advokatfirma som har representerat nästan 60 av de flickor som mellan 1996 och 2012 var offer för sexualförbrytarna i just Rotherham är förhandlingen i veckan bara början.
− Den här rättegången är den första i raden av många och toppen av ett isberg. Utifrån mitt arbete kan jag se att gäng bestående av asiatiska män sexuellt har missbrukat unga vita flickor inte bara i Rotherham utan också i Oxford, Keighley, Bradford och Rochdale, säger han.

Det första ”offret” för inrikesdepartementets nya offensiv är Shabir Ahmed, ledare för gänget av barnsexförbrytare i Rochdale, norr om Manchester. Den 63-årige skilde fyrabarnspappan dömdes 2012 till 22 års fängelse efter att rätten hade funnit honom skyldig till först blivit ”vän” med utsatta unga flickor för att därefter hälla i dem alkohol och sedan våldta dem. Men i en senare och separat förhandling framkom att mannen, som gick under namnet ”Daddy” också hade gjort sig skyldig till 30 våldtäkter, uppger Daily Mail.
Förutom fängelsestraffet ska den dömde pedofilen också utvisas, men det är en sanktion som han tänker kämpa emot. För trots att han sannolikt inte i nämnvärd utsträckning bekymrade sig om sina offers mänskliga rättigheter är det just sina egna han åberopar när han nu har överklagat utvisningen och beslutet att frånta honom det brittiska medborgarskapet till både immigrationsdomstolen i Manchester och Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i franska Strasbourg.

Efter de domar som avkunnades tidigare i veckan mot medlemmarna i gänget från Rotherham förväntas nu myndigheterna ta ställning till om fler i den ringen ska utvisas och mista det brittiska medborgarskapet.
Enligt Vinesh Mandalia, inrikesdepartementets advokat vid förhandlingarna i immigrationsdomstolen i Manchester, är Theresa Mays beslut att frånta sexualförbrytarna medborgarskapet framsprunget av samhällets behov av att fördöma personer som har kunnat åtnjuta de fördelar och privilegier som följer med ett brittiskt medborgarskap, men som ändå fortsätter med allvarlig och organiserad brottslighet.

− Det finns inga gränser. Det är inte bara potentiella terrorister som riskerar att förlora brittiskt medborgarskap. Personer som är inblandade i allvarlig eller organiserad kriminalitet och som har dubbelt medborgarskap kan räkna med samma rättvisa, säger en av regeringens juridiska rådgivare till The Independent.
Sedan år 2000 har uppskattningsvis 37 personer fått det brittiska medborgarskapet återkallat. Det har handlat om brottslingar med rötter i Ryssland, Somalia, Jemen, Australien, Pakistan, Afghanistan, Albanien, Egypten, Libanon, Sudan, Vietnam, Iran, Irak och Nigeria. Det brittiska pass som har fråntagits dem har de antingen fått genom att födas i landet eller efter att senare har ansökt om det.