Nicolas Sarkozy har åter råkat i klammeri med rättvisan. Han misstänks för fiffel i syfte att dölja att hans valkampanj 2012 blev dyrare än tillåtet. Och det här kan kosta Sarkozy den presidentpost han aspirerar på att återta nästa år.

Nicolas Sarkozy, som var Frankrikes president under åren 2007-2012, har hamnat i en knipa som mycket mer än väl kan kullkasta alla hans planer på att återta det ämbete som han för fyra år sedan förlorade till François Hollande, landets nuvarande president som inte precis har toppat fransmännens lista över nationens mest populäre person.

Efter att rykten hade surrat en längre tid, förklarade Sarkozy i september 2014 att han siktade på come-back som president när fransmännen nästa gång ska välja statschef, vilket de ska göra nästa år. Hans besked var efterlängtat av många av hans anhängare. Men som Samtiden redan då skrev är Sarkozys väg till Elyséepalatset − den franske presidentens officiella palats − långt ifrån spikrak. Inte minst har han tidigare varit inblandad i några korruptionsskandaler som kan vara nog så svårforcerbara hinder.

Sommaren 2014 greps han av polis och anklagades formellt för korruptionsbrott, en ”merit” som ingen annan tidigare fransk president har kunnat sätta upp på sitt CV. Han misstänktes då för att ha försökt muta en domare och detta upptäcktes i samband med att han utreddes för misstankar om att han under presidentvalskampanjen 2007 olagligt hade finansierats av Libyens dåvarande diktator, Muammar Gadaffi. Men utredningen ledde ingenstans och ex-presidenten friades från misstankarna.

Men nu har Nicolas Sarkozy hamnat i ett nytt blåsväder som också denna gång handlar om pengar i samband med en valkampanj, skriver nyhetsbyrån Reuters. På tisdagen förhördes han av polis i flera timmar om misstänkt fiffel med kampanjmedel i samband med valet 2012. Siffrorna skulle ha mörkats för att dölja att kampanjen i själva verket blev dubbelt så dyr än vad som är tillåtet. Enligt åklagarmyndigheten har personerna som stod bakom kampanjen ägnat sig år dubbel bokföring och via eventföretaget Bygmalion skrivit falska fakturor för 18 miljoner euro för att dölja den verkliga kostnaden. Fyra av Sarkozys tidigare medarbetare, bland andra kampanjgeneralen och kassören, är redan åtalade och har erkänt fusket. Detsamma har ett antal medarbetare i Bygmalion gjort, men det har ännu inte framkommit några uppgifter om att Sarkozy själv skulle ha känt till bluffarna.

Enligt nyhetsbyråerna Ritazu och AFP är det ännu oklart om den nu Sarkozy kommer att åtalas efter de förhör som nu har hållits, men skulle så ske blir det  mycket svårt för den nu 61-årige konservative politikern att ännu en gång ställa upp som presidentkandidat.
I en bok som kom ut förra månaden förklarar sig Sarkzoy dock helt oskyldig till det brott han nu misstänks för.
− Utan tvivel kan det vara svårt att tro, men jag svär att detta är sanningen: Jag kände inte till detta företag (Bygmalion. Red.) innan skandalen bröt ut, skrev han.

Hur som helst har Sarkozy, som leder Republikanerna, partiet som fram till i maj i fjol hette Union pour un mouvement populaire, UMP, en svår medtävlare i Alain Juppé, premiärminister mellan 1995 och 1997 och utrikesminister 2011-2012. Enligt opinionsundersökningar har han för närvarande en solid ledning över minst sex andra borgerliga presidentkandidater in spe. Enligt Reuters är det dessutom troligt fler ansluter sig till racet inom kort. Segraren kommer sannolikt att ställas mot den sittande presidenten socialisten François Hollande, förutsatt att han ställer upp för omval, vilket han ännu dock ännu inte har gett besked om, och Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen.