Efter 14 års uppehåll är nya säsongen av teveserien Arkiv X äntligen här. Mellan 1993 och 2002 följde jag skeptikern Dana Scully och den konspirationstroende Fox Mulder. Sakta men säkert gled Scully över till trossidan eftersom ju ”sanningen fanns där ute”.

Det fanns dem som trodde att det där med utomjordingar som besökte oss var på riktigt och ringde oroliga samtal till Clas Svahn på föreningen Riksorganisationen UFO-Sverige.

Jag gillar Arkiv X och jag tycker konspirationsteorier är kul. Men jag tror inte på dem. När jag var aktiv muslim var dock konspirationsteorier väldigt vanliga i den muslimska miljön. De flesta handlade om judar som konspirerade för att förstöra islam.

Som muslim skulle man ju tro att Koranen var ofelbar. Kritik berodde antingen på att man hade missförstått och behövde en bättre förklaring eller att man ingick i en ondskefull konspiration. Vi trodde på en islamofobisk konspiration. Det fanns ingenting att kritisera i våra texter. De som gjorde det var drivna av hat – islamofobi.
Jag har genomskådat det tänket. Och om jag ska vara ärlig var jag skeptisk redan som muslim. Jag funderade mycket på besvärliga texter i Koranen och i berättelserna om Muhammed. Hur kan man försvara det här? Det var de funderingarna som gjorde att jag så småningom slutade tro.

Men vissa vill benhårt hålla fast vid tron på den egna världsbildens ofelbarhet. De vägrar att se ens ett korn av sanning i de andras kritik. De tar istället till konspirationsteorin. Det finns en sammansvärjning av fiender som vill oss illa. Denna attityd hittar man ofta hos islamister, stalinister och nazister och hos foliehattarna i den så kallade ”sanningsrörelsen”. Ni vet de som menar att 11 september var ett insiderjobb. Apropå 9/11 och teveserien Arkiv X. Det finns ett samband!

Jag var en gång hemma hos en blek och lite nervös konspirationsteoretiker. Han var islamist, men inte av den våldsamma typen utan en slags ensam islamist-nörd som satt instängd i sitt rum framför en datorskärm hela dagarna. Det finns sådana också. Han hade ingen foliehatt – istället hade han täckt sina fönster med folie! Han släckte lampan och på sin dator visade han mig ett klipp ur Arkiv X. Det var avsnittet ”The Lone Gunman”, som sändes i mars 2001.

I avsnittet förekommer ett flygplan som styrs in i World Trade Center. Och de som ligger bakom denna illgärning sägs vara ”en fraktion inom vår regering”. Och detta alltså sex månader före 11 september! De måste ha vetat, menade nörd-islamisten. Han föredrog att tro benhårt på den islamofobiska konspirationen istället för att kritiskt granska källorna till terrorn i islams grundtexter.

Men konspirationsteorierna frodas inte bara i nätets kloaker och bland diverse extremistgrupper. De har nu även letat sig in i gammelmedias finrum. När alternativmediesajten Nyheter Idag avslöjade att Dagens Nyheter mörklagt nyheter om sexövergrepp vid popfestivalen We are Stockholm i somras svarade DN:s lojala vänner med att koka ihop en konspirationsteori.

Dagens Nyheter var lika ofelbar som Koranen och kritikerna ingick i en ondskefull konspiration. De var betalda av Putin för att undergräva förtroendet för gammelmedia. Och detta vet ju alla hur allvarligt det är eftersom gammelmedia är en garant för demokratins överlevnad i Sverige, eller hur? Det var journalisten Isobel Hadley-Kamptz, en av DN:s lojala vänner, som först lanserade konspirationsteorin på Twitter för att avvärja kritiken. Och hon fick medhåll av ingen mindre än chefredaktören Peter Wolodarski, som därmed kom ut som foliehatt.

Strax därefter, kanske peppad av chefredaktörens stöd, lät Isobel Hadley-Kamptz publicera sin konspirationsteori i ett av gammelmedias finrum, på Svenska Dagbladets kultursida den 12 januari. Artikeln bar rubriken ”Ryska propagandametoder sprider sig i Sverige”, men en mer passande rubrik hade varit ”Konspirationsteorier sprider sig i gammelmedias finrum”. Sorgligt att se gammelmedia sänka sig till denna nivå. Rationella människor borde kunna vara självkritiska. Det är grunden för utveckling. Motsatsen till en självkritisk hållning är att som islamister kalla sina kritiker ”islamofober” eller som gammelmedia kalla dem ”troll”.

Det var när jag började lyssna på mina kritiker som jag kunde ta mig ur islamismen. De var inte alls ondskefulla islamofober och deras kritik var i många fall rimlig. Idag vågar jag både erkänna och diskutera fel och brister i Koranen.

Mohamed Omar