Motståndet mot att ta emot krigsflyktingar är massivt − och växande − i Tjeckien. En klar majoritet, 65 procent, av landets invånare säger nej till att ta emot människor på flykt, visar en ny undersökning.

När forskningscentret Centrum pro výzkum veřejného mínění, CVVM, i september frågade tjeckerna om deras inställning till att ta emot flyktingar svarade hälften av de tillfrågade ”nej, tack”. En helt färsk undersökning som publiceras i dag, måndag, visar att den gruppen har vuxit till 65 procent vilket innebär att ungefär två av tre tillfrågade nu säger nej till krigsflyktingar, uppger nyhetsbyrån Reuters. 28 procent av respondenterna svarar att krigsflyktingar i och för sig kan accepteras i landet, men bara tills de kan återvända till sina hemländer igen.

En klar majoritet av tjeckerna − landet har cirka 10,5 miljoner invånare − delar alltså den inställning som presidenten Miloš Zeman flera gånger har gett sitt uttryck för och som har lett till häftig kritik både från den egna regeringen och till exempel FN. I sitt jultal i december sa han till exempel att den flyktingvåg som sköljt över Europa inte var spontan utan en ”organiserad invasion, vilket fick premiärminister Bohuslav Sobotka att gå i svaromål och hävda att presidenten uttalade sig utifrån fördomar och förenklingar. I oktober i fjol hamnade Zeman i en annan kritikstorm efter att han hade sagt att det är ”praktiskt omöjligt” att integrera muslimer i Tjeckien och att muslimska migranter vill införa sharialagar i landet vilket bland annat skulle innebära att kvinnor som begår äktenskapsbrott stenas till döds och tjuvar får sina händer avhuggna.

Just i dag, måndag, håller premiärministrarna i Visegradgruppen − Polen, Tjeckien, Ungern och Slovakien − ett extraordinärt toppmöte i Prag för att diskutera migrantkrisen inför EU-toppmötet senare i veckan. Med vid dagens överläggningar finns också Makedoniens och Bulgariens regeringschefer.
Reuters uppger att Bohuslav Sobotka i går, söndag, sa att Visegradgruppen, är redo att bistå Balkanländerna med att stänga deras gränser mot Grekland för att hejda migrantflödet, ett besked som ledde till protester från Berlin. Sobotka har aviserat att han i morgon, tisdag, ska diskutera planerna med den grekiske utrikesministern.
Förutom Unger har inget av de centraleuropeiska länderna tagit emot flyktingar och migranter i någon större utsträckning.