Hon är 14 år och söker asyl i Danmark. Hon väntar också barn med sin lagvigde make − som är 28 år. Fram till helt nyligen fick paret bo tillsammans på ett asylcenter, men har nu fått flytta från varandra.

Som Samtiden tidigare har uppmärksammat slog nyheten om att det även i danska asylcenter finns minderåriga flickor som med myndigheternas välsignelse får bo tillsammans med sina vuxna, i många fall, betydligt äldre äkta makar som de gift sig med i utlandet, ner som en bomb. Inte sällan visar det sig dessutom att dessa flickor, som själva är bara barn, är gravida eller till och med redan har fått barn.

I samband med att dagstidningen Berlingske avslöjade denna verklighet uppgav det danska Migrationsverket, Udlændingestyrelsen, att man bara kände till ett fåtal fall om minderåriga som har inkvarterats med sina äkta makar. Men så få är de faktiskt inte. Enligt Metroxpress bodde så sent som den 28 januari 27 barnbrudar på asylcentra runt om i landet. Två av dessa är bara 14 år och gravida. Den ena av dem fick fram tills helt nyligen bo ihop med sin dubbelt så gamla make, men efter att Metroxpress skrev om saken, har paret nu skilda boenden. Den andra gravida 14-åringen bor på ett center i Jylland och förutsättningen för att hon ska få träffa sin 24-årige make är att de båda övervakas av personal.

Om någon som är under 18 år vill gifta sig i Danmark måste man ha särskilt tillstånd − man får, som det förr hette i Sverige, ”skriva till kungs”. Enligt dansk lag är det också förbjudet att ha samlag med en person som inte har fyllt 15 år. 18 av de minderåriga gifta flickorna bor ihop med sina vuxna män på asylcentra och en av dessa barnbrudar är en 17-åring som tillsammans med sin make har två söner på tre respektive fyra år. Följaktligen blev hon mamma för första gången som 13-åring.

När Berlingske satte fokus på problemet reagerade inrikes- och socialminister Karen Elleman kraftigt och meddelade att hon skulle sätta stopp för barnbrudar, som hon menar inte hör hemma i Danmark. Och integrationsminister Inger Støjberg krävde att den praxis som hittills har gällt och enligt vilken minderåriga flickor har tillåtits bo ihop med deras vuxna män måste upphöra.
Naser Khader, integrationspolitisk talesperson för Konservative, vill se än mer drastiska åtgärder: de vuxna äkta männen ska helt enkelt sparkas ut, enligt honom.
Att en vuxen karl har gjort en 14-åring med barn och dessutom får dela nattläger med henne, ser han som upprörande.
− Det är ju vad man kallar pedofili. De här männen ska förvägras att ansöka om asyl i Danmark. Vi kan bevilja 14-åringarna asyl, men deras vuxna män bör vi sparka ut, säger Naser Khader till Metroxpress.

Han tillägger att han har fått information om att den man som har en barnbrud inte kan få asyl i Holland. Så bör det också vara i Danmark anser han, och därför tänker han ta upp den saken med Inger Støjberg.
Han riktar också känga mot de sex organisationer som driver landets asylcentra liksom mot Inger Støjbergs departement som har barnbrudar boende på förläggningarna.
− Att ingen har ingripit anser jag vara bristande omvårdnad av barnen. Departementet bör därför omgående skicka ett ”herdabrev” (det vill säga klara instruktioner. Red.), säger han.

Sofie Carsten Nielsen, Radikale, är minst lika upprörd och kritisk som Naser Khader och hon ger blanka sjutton i om ett äktenskap med en minderårig är lagligt i hemlandet.
− Juridiskt är detta det samma som vanvård av barn. Om en 14-årig är gift, måste det äktenskapet vara arrangerat. Det ska asylcentret och polisen reagera på, säger hon till tidningen.