Hon är i Köln för att rapportera om karnevalen. Men mitt under pågående direktsändning och medan kameran rullade blev den belgiska tv-journalisten sexuellt antastad.

Efter nyårsnattens chockerande händelser i Köln då klungor av män – de flesta enligt uppgift från Mellanöstern och Nordafrika – begick sexuella övergrepp mot hundratals kvinnor, i tre fall också våldtäkt – har spänningen ökat inför årets karneval som nu har dragit igång i staden. 2 000 poliser – dubbelt så många som 2014 – patrullerar gatorna liksom att även mediernas närvaro och bevakning är massiv.

Bland alla journalister på plats finns också Esmeralda Labye från belgiska Radio Télévision Belge de la Communauté Française, RTBF, och hennes inslag blev mer realistiskt än vad någon ens hade kunnat föreställa sig. För mitt under sändningen, när hon skulle berätta om hur nyårsnattens händelser påverkar de nu inledda festligheterna, blev hon själv påhoppad och tafsad på av två män.
− Först gjorde de bara grimaser bakom min rygg. Men sedan landade en hand på mitt bröst, säger den chockade reportern när hon för The Local berättar om händelsen.
Men allt finns upptaget på film och det finns därför gott hopp om att polisen ska kunna gripa de båda männen − som efter utseendet att döma är européer − och som för övrigt också ”roade sig” med att göra obscena gester mot kameran.
Esmeralda Labye beskriver det kaos som rådde medan kameran gick:
− Folk visade fingret, en karl mimade en sexakt bakom mig och så till råga på allt, handen på mitt bröst, säger hon, som nu har fått en officiell ursäkt från staden Köln.

Men belgiskan var inte ensam om att ha blivit sexuellt ofredad. När fredagsmorgonen grydde och polisen kunde summera karnevalens först kväll och natt var det ett dystert facit: 18 anmälningar om sexuella övergrepp inklusive våldtäkt. På eftermiddagen kunde Der Spiegel rapportera att 22 anmälningar om sexuellt våld då hade gjorts. Detta är ökning med 15 jämfört med fjolårets karneval, då totalt 50 övergrepp av sexuellt art begicks. Några av de kränkningarna som polisen nu har fått inrapporterade är kanske av mindre allvarlig natur, men att de ändå anmäls beror, enligt Michael Temme, polischef i Köln, på att kvinnor har blivit allt med benägna att anmäla påhoppen.
Vidare kunde polisen på fredagen meddela att 181 personer hade arresterats och att man hade fått in 143 anmälningar om kroppskada och 30 rån. Totalt hade 224 brott anmälts.

En 17-årig afghansk asylsökare har arresterats misstänkt för våldtäkt och enligt Bild hade han först slagit ner sitt offer – en 22-årig kvinna från Köln – varefter han våldtog den då medvetslösa kvinnan och sedan flydde från platsen.
För att förhindra att situationer ska utveckla sig har polisen gjort tidiga och snabba ingripanden, men ordningsmakten kan också konstatera att när vinet går in, går också vettet ut: i takt med att alkoholkonsumtionen ökade ju mer kvällen led, ökade också aggressionerna.
Vid 13 tillfällen hade polismännen fått ägna sig åt självförsvar och elva hade fått lättare skador.

Åklagare i Köln uppger att man hittills har fått in 1 037 anmälningar om brott begångna under nyårsnatten. Av dessa handlar 446 om sexualbrott av vilka tre är våldtäkter. Man har också påbörjat utreda 50 personer och elva av dem sitter i fängsligt förvar. Enligt åklagare Ulrich Bremer kommer de flesta misstänkta från Algeriet, Marocko och Tunisien uppger brittiska Daily Mail.