David Cameron vädjade. Och varnade. Men förgäves. På söndagen meddelade Boris Johnson, Londons borgmästare och en av Storbritanniens populäraste politiker, att han ska stödja ett ”Brexit”.

Sex konservativa ministrar har redan gjort helt klart att de kommer att kampanja för ett brittiskt utträde ur Europeiska unionen. En av dessa är Michael Gove, justitieminister och en av David Camerons närmaste vänner, som bara för ett par dagar sedan meddelade sitt beslut. Enligt The Guardian hade den EU-skeptiske Gove i månader slitits mellan sin lojalitet med premiärministern och sitt eget samvete. Det blev det senare som till sista segrade.
− Jag är besviken men inte överraskad, var Camerons kommentar till vännens val av väg.

Så att få med sig Boris Johnson i kampen för att Storbritannien ska stanna i EU skulle ha gett premiärminister David Cameron ett starkt kort på hand. Johnson, Londons borgmästare sedan 2008, valdes in i parlamentet 2015 och nämns som ett hett namn som ny partiledare, en post som Cameron har aviserat att han kommer att lämna senast 2020 då det är dags för nytt parlamentsval. Den 51-årige rufsige och blonde Johnson, som också har en bakgrund som journalist, är en synnerligen omtyckt politiker till och med av personer som politiskt inte delar hans uppfattning.

Johnson är en känd EU-skeptiker, men David Cameron har i det längsta hoppats på borgmästarens stöd för ett brittiskt fortsatt EU-medlemskap. I dag, söndag, gjorde premiärministern ett sista försök att värva Johnson till ja-kampanjen och varnade honom för att göra gemensam sak med UKIP-ledaren Nigel Farage och vänsterpolitikern George Galloway.
− Att kroka arm med Nigel Farage och George Galloway och ta ett hopp in i mörkret är fel steg för vårt land och om Boris, och om andra, verkligen bryr sig om att kunna uträtta något i vår värld så är EU ett sätt som vi kan få dem uträttade, sa David Cameron till BBC enligt nyhetsbyrån Reuters.

− Jag vill säga till Boris precis det jag säger till alla andra och det är att vi kommer att vara säkrare, vi kommer att vara starkare, vi kommer att ha det bättre i EU, fortsatte han.
Men uppenbarligen har Cameron inte lyckats övertyga Boris Johnson om fördelarna med EU för vid 18-tiden på söndagen kom det officiella beskedet: han kommer att stöda kampanjen för ett brittiskt utträde, ett Brexit, inför folkomröstningen den 23 juni.
Trots sin inställning till EU har hans beslut tillkommit under stora våndor och han betonar att hans ställningstagande inte har med Europa att göra.
− Jag älskar Europa och jag älskar Bryssel där jag har bott i flera år, säger Johnson till Sky News.

− Men problemet är att Europa till stor del bryts ner. Det ser man mer och mer när det gäller arbetsmarknad, gränskontroller och mänskliga rättigheter. Och som jag ser det har man tappat kontrollen, fortsätter han.
Han betonar att det sista han egentligen vill göra är att gå emot David Cameron eller regeringen men att han, efter stora inre slitningar, har kommit till insikten att han helt enkelt inte kan göra annorlunda.
− Jag kommer att stöda nejsidan eftersom jag vill ha en bättre uppgörelse för människorna i det här landet, att spara pengar åt dem och återta kontrollen, säger han vidare.

Om Johnsons besked var ett hårt slag för David Cameron var Nigel Farage desto mer belåten:
”Jag är glad över att @BorisJohnson stöder nejsidan och hoppas att han ska lägga hela sin tyngd bakom kampanjen att få Storbritannien ut ur EU”, skriver han på Twitter.
Dock meddelar Johnson att han inte kommer att debattera mot partikamrater i TV och att han har hört vad premiärministern tidigare på dagen sa om att ”inte dela plattform med George Galloway eller andra personer”.