143 års fängelse. Det blev det sammanlagda straffet för tolv män med rötter i Pakistan för att i över ett år ha våldtagit och misshandlat en 13-årig vit flicka i Keighley, Västra Yorkshire i norra England.

Samtiden har i flera artiklar tidigare, framför allt under sensommaren 2014, berättat om de groominghärvor som, när de avslöjades, sände chockvågor över hela Storbritannien. Nästan undantagslöst hade förövarna, som synnerligen grovt hade sexuellt missbrukat mycket unga − vita − flickor, några faktiskt bara 11 år, rötter i Pakistan. Och trots att socialarbetare i till exempel Rotherham i södra Yorkshire visste vad som pågick, teg man av rädsla för att rasiststämplas. Men när proppen väl hade dragits ut och Rotherham kom på allas läppar, visade det sig att detta bara var toppen av ett isberg och det att på många andra platser i landet förekom liknande ”verksamheter” med män som i de allra flesta fall var muslimer med just pakistanska rötter.

Och i går föll domarna i ytterligare ett fall av identiskt slag: ett gäng muslimska män med rötter i Pakistan som ägnat sig åt sexuellt missbruk av ett barn. De 14 männen − den yngste 17 år, den äldste 62 − var åtalade för att under 13 månader upprepade gånger ha våldtagit en mycket utsatt 13-årig vit flicka som sedan tidigare var känd av både polis och sociala myndigheter i hemstaden Keighley. Hon var bara 12 år då hon genom en knarklangare kom i kontakt med de blivande förövarna.

Rättegången mot de 14 inleddes i november i fjol, och redan när åklagaren läste upp åtalen mot dem visade de vad de ansåg om både de brott de hade begått och det brittiska rättsväsendet: de gapskrattade. Och den attityden har de fortsatt att excellera i under hela processen.
Domaren Roger Thomas säger att han aldrig under hela sin 40-åriga juridiska karriär har upplevt liknande respektlöshet och fräckhet, men att beteendet totalt också avspeglar den behandling de utsatte det 13-åriga offret för.
− Den attityd som de flesta av er så tydligt har visat upp mot förhandlingarna har varit hånfull, respektlös och arrogant till en grad som jag knappast aldrig tidigare har sett under alla de år som jag har ägnat mig åt straffrätt. Det är precis samma inställning som ni har haft till den 13-åriga flickan som ni har missbrukat och sexuellt utnyttjat för er egen själviska tillfredsställelse, var de ord han riktade till sexualförbrytarna efter avkunnad dom.

Och han tillade att ingen av de åtalade hade visat det unga offret någon som helst hänsyn; de var totalt ointresserade av hur hon hade det eller vilka skador de tillfogade henne.
− De såg henne som en patetisk figur, utan värde, som inte tjänade något annat syfte än att vara ett objekt som de sexuellt kunde missbruka och sedan bara kasta år sidan. De visade henne inte ett uns av anständighet eller mänsklighet, fortsatte Roger Thomas.
Rätten fick också en detaljerad skildring av hur den missbrukade flickan nu förtvivlat försöker få ordning på sitt i det närmaste ödelagda liv; att hon lider av depression, post-traumatisk stress och har svåra relationsproblem.
Under rättegången framgick också att flesta av de åtalade − och nu också dömda − männen sedan tidigare har ett gediget brottsregister och flera domar för bland annat knarklangning, stölder, häleri, vårdslöshet i trafik, olaga hot och störande av allmän ordning.

Det är alltså inte första gången som muslimska män döms för grova och uppseendeväckande sexualbrott mot unga vita flickor och barn. Det är något som Zafar Ali, fullmäktigeledamot i Keighley och praktiserande muslim varken kan eller vill förneka. Men samtidigt varnar han för att dra alla muslimer över en kam eftersom brott av detta slag, enligt honom, inte har någon plats i islam.
− Det finns rötägg, men de representerar inte det muslimska samfundet och varenda vettig muslim fördömer handlingar som dessa, säger han till Daily Mail.
− Alla anser nu att rättvisa har skipats, nu måste vi gå framåt och detta måste vara en läxa för hela det muslimska samfundet, fortsätter han, samtidigt som han dock erkänner att det ändå finns medlemmar i församlingen som anser att ”det krävs två för att dansa tango” och att flickan nog kan ha gjort sitt till.

Efter avkunnad dom gav den konservative parlamentsledamoten Kris Hopkins sin syn på det han kallar den sjuka groomingmodell som organiserade grupper av asiatiska män ägnar sig åt. Han konstaterade att gårdagens dom rättfärdigade ett uttalande som han gjorde redan 2012, då han i en debatt i parlamentet hävdade att organiserade grupper av asiatiska män ägnade sig åt att våldta vita flickor − ett påstående som han häftigt kritiserades för. Trots allt som har kommit fram säger han att han fortfarande blir fullständigt utskälld för att ens nämna att förövarna till och med nu, i det aktuella fallet, har varit asiatiska män.

− Det finns givetvis också vita män som begår sexualbrott, men faktum är att denna speciella modell är helt och hållet asiatisk liksom att samtliga offer är vita, säger han till Daily Mail.
− Jag attackerades 2012 och nu, när dessa män dömdes tiger samhället. Ni måste fråga er själva varför dessa karlar kommer undan med detta beteende, fortsätter han.
Och han varnar för att det finns hundratals, kanske tusentals kvinnor i den folkgruppen som lever bakom stängda dörrar och som inte har någon röst