Han har just tryckt på fjärrkontrollen och sprängt fyra personer i luften. I triumf höjer han armen och ropar ”Allahu akbar”. Personen bakom morden är det senaste stjärnskottet i de IS-producerade propagandafilmerna − fyraårige brittiske Isa Dare, hyllad av farfar i Vänersborg.

Terrororganisationen den självutnämnda Islamiska staten har än en gång överträffat sig själv i omänsklighet och gett begreppet ”barnsoldat” en helt ny innebörd. Beviset är den video som organisationen nyligen har lagt ut och där huvudrollsinnehavaren är ett litet barn Isa Dare. Fyraåringen har för övrigt svensk anknytning eftersom hans mot Grace “Khadija” Dare var gift med den ”svenske” jihadisten Abu Bakr, vars styvfar bor i Vänersborg. Den 24-åriga kvinnan konverterade till islam som tonåring, radikaliserades on-line, vände ett gott liv i Storbritannien ryggen och reste till Syrien för tre år sedan med sina två söner. Där ingick hon ett av sin svärmor arrangerat äktenskap med den ”svenske” IS-krigaren som stupade i strid 2013. Själv har hon kopplingar till de män som 2013 mördade den brittiske soldaten Lee Rigby.

Det är andra gången som Isa Dare, eller Jihadi Junior, som har blivit hans nya namn och som under de tre åren i Syrien har hjärntvättats av terroristerna, visas upp i en IS-producerad skräckfilm. Sin debut gjorde han för en dryg månad sedan då han poserade med vapen i hand. Men frågan är hur pass frivillig hans medverkan inte bara i filmen utan i hela situationen egentligen är. För Daily Mail har nämligen pojkens morfar, Henry Dale i London, berättat att han bara några dagar innan den första videon offentliggjordes fick ett telefonsamtal från fyraåringen som desperat bad morfadern att rädda honom.

Den nya videon är sannolikt inspelad i terrororganisationens huvudstad Raqqa och har titeln ”They are the enemy so be aware of them”. Inför kameran erkänner var och en av de anklagade fyra männen att de antingen spionerat på eller konspirerat mot IS och efter detta ses de handklovsförsedda ”brottslingarna” inne i den bil som sedan sprängs i luften av den fyraårige bödeln. På filmen har ”Jihadi Junior” sällskap av en äldre IS-krigare som innan sprängladdningen utlöses hotar premiärminister David Cameron för Storbritanniens kamp mot jihadisterna.
− Du har skickat dina spioner till Syrien och har gett dina män, tusentals mil bort, befogenhet att trycka på en knapp för att döda våra bröder som bodde i Väst. Så i dag ska vi döda dina spioner på samma sätt som de hjälpte dig att döda våra bröder, är något av det budskap han förmedlar, skriver Daily Mail.
− Så gör dina styrkor beredda och samla dina länder precis som vi förbereder vår armé, fortsätter han och lägger en hand på Isas huvud.

Isa Dares morfar är dock övertygad om att hans dotterson över huvud taget inte är medveten om vad han egentligen säger i filmen.
− Nej, han är ett barn, inte ens fem år. Han handlar under IS inflytande. Han är propaganda, De använder bara ett litet barn som sköld, säger han.
Innan hans radikaliserade dotter Grace reste till Syrien anmälde han henne tre gånger till polisen då han tyckte att hon uppförde sig ”mycket märkligt” och det har också framkommit att Isas pappa hade gjort ett desperat försök att rädda sin son efter att den före detta hustrun åkt till Syrien och gift sig med Abu Bakr.
Samma dag som Henry Dare offentligt fördömde morden på de fyra ”spionerna” och samtidigt försvarade Isa genom att förklara att han är för liten för att förstå vad han gjorde, vräktes han, enligt uppgift, från sin bostad i sydöstra London.

Men om morfar i Storbritannien klart tar avstånd från barnbarnets agerande hörs helt andra tongångar från Vänersborg. Här bor nämligen irakfödde Abdul Wahab Abbas, styvfar till Abu Bakr och alltså styvfarfar till Isa. Trots att styvsonen anslöt sig till den så kallade Islamiska staten, anser Abdul Wahab Abbas ändå att han var ”en bra och ärlig karl” och en hjälte, skriver Londonbaserade The Muslim Issue.
− Jag stödde min son i alla de beslut han tog. Nu är han i paradiset och vi kommer att mötas igen om Gud vill, säger Abbas till tidningen och tillägger att han försökte uppfostra sonen till att bli en ”bra muslim”.
− Han var en vuxen man när han beslöt sig för att lämna Sverige. Det var hans liv, inte mitt, fortsätter han och tillägger att Abu Bakr gjorde ett ”bra val” när han reste till Syrien för att försvara ”de kvinnor och barn som varje dag dödas av regimen och västländernas bomber”.

Hans uppfattning är att muslimer måste ”stödja varandra, ta hand om varandra och älska varandra eftersom det är vad vår religion går ut på”.
Att terrororganisationen använder sig av hans hjärntvättade barnbarn i videon har han inga som helst problem med:
− Vad som än gynnar saken, är den 59-årige farfaderns kommentar.
Och den bild som brittiska och amerikanska medier sprider av Islamiska staten är, hävdar han, alltigenom falsk och förljugen:
− USA skadar oss mer än vi skadar dem och det är den sanning som världen borde känna till, slår han fast.