Inför miljoner tv-tittare skröt han om sin ställning som ”Ficktjuvarnas kung”. Men hans stund i rampljuset blev kort. En flicka kände igen honom som den som sexuellt kränkte henne på nyårsnatten i Köln − och nu är den 33-årige asylsökaren arresterad.

Att skrodera om sina framgångar kan ha sitt pris. I all synnerhet om man gör det inför en jättepublik. Det har marockanen Taoufik M bittert fått erfara och det där med att få asyl i Tyskland kan han nog glömma nu. Över fem miljoner tittare hade bänkat sig för att se ett program om den kamp som polisen i Düsseldorf för mot den gängkriminalitet som bedrivs av nordafrikaner i staden. Reportaget i Spiegel TV sändes den 31 januari, titeln var ”Der König der Diebe” − Tjuvarnas kung − och ”stjärnan” en 33-årige asylsökare som i programmet bara presenteras som Taoufik M. Han är ”Ficktjuvarnas kung” − en nutida version av Charles Dickens Fagin, den osympatiske karaktär som i Oliver Twist leder en tjuvliga bestående av barn och prostituerade unga kvinnor.

Vad den stora tv-publiken i allmänhet ansåg om denne marockan som basar över en nordafrikansk ficktjuvsliga framgår inte − men åsynen av honom gjorde i alla fall en tonårsflicka i Köln totalt mållös, skriver brittiska Daily Mail. Hon kände nämligen igen honom som den man som på nyårsafton sexuellt ofredade henne i Köln. Enligt flickan hade 33-åringen siktat in sig på henne, han attackerade henne och lyckades få in sin hand under hennes kjol innan hon lyckades slita sig loss. När hon försökte springa ifrån honom sprang han efter efter och antastade henne igen men avbröts av några andra karlar.

I programmet gör Taoufik M allt för att framställa sig själv som ett tragiskt och oskyldigt offer för olyckliga omständigheter; hans uppväxt hade helt enkelt tvingat honom in på den kriminella banan och han stal precis bara för att få mat för dagen. Men det var ingen berättelse som polisen svalde. Enligt en talesman för ordningsmakten är Taoufik M nämligen en välkänd figur inte minst av de poliser i den enhet som specialiserat sig på nordafrikansk kriminalitet som i Tyskland går under namnet ”Soko Casablanca”. Det var alltså inga svårigheter att identifiera marockanen som ledare för ett nordafrikanskt gäng som försörjer som på stölder och ficktjuveri. Själv har Taoufik M arresterats inte mindre än 22 gånger för en mängd olika brott, exempelvis tillfogande av svår kroppsskada och organiserade stölder.

Marockanens kontroll av ficktjuveribranschen ledde till att han i slutet av förra året fick sju månaders villkorlig dom för organiserad stöld. Flickan som säger sig ha blivit ofredad har polisanmält honom och han sitter nu bakom lås och bom.
Markus Niesczery, talesman för polisen, förklarar sig mer än nöjd med att tv-programmet resulterade i ett gripande:
− Vi är mycket glada över att kvinnan kände igen mannen i tv och att hon är redo att vittna mot honom. Det betyder att vi har kunnat sätta den anklagade i fängelse medan utredningen pågår, säger han enligt den brittiska tidningen.
Den nu arresterade marockanen uppger att han har vistats i Tyskland i två år och att han innan dess bodde i Italien.