Inte på tio år har terrorhotet mot Europa varit större. Fler IS-attacker mot civilbefolkningen i syfte att orsaka så mycket skada som möjligt är bara att vänta. Den varningen kommer från Europolchefen Rob Wainwright.

Den 13 november i fjol slog extremister från den organisation som kallar sig Islamiska staten till i Paris med terrorattacker som kostade 130 människor livet. I ett attentat i Istanbul den 12 januari tog en självmordsbombare med sig tolv tyska turister i döden och enligt Rob Wainwright är fler liknande angrepp att vänta. Europol uppskattar att det för närvarande i Europa finns mellan 3 000 och 5 000 jihadister som har deltagit i krig eller tränats av terroristorganisationer, ett faktum som får Europolchefen att hissa varningsflagg:
− Man kan förvänta att Islamiska staten eller andra religiösa terrorgrupper iscensätter en attack i Europa i syfte att orsaka så stor skada som möjligt bland civilbefolkningen. Därtill kommer risken för individuella attacker som inte har minskat, säger han till tyska Neue Osnabrücker Zeitung.

Det visade sig att minst två av personerna bakom attentatet i Paris hade tagit sig tillbaka till Europa genom att utge sig för att vara flyktingar, och med hjälp av falska dokument rest via Turkiet, grekiska öar och vidare genom Balkan. Avslöjandet har spätt på en redan utbredd, och inte alls obefogad, rädsla för att IS använder sig av flyktingkrisen för att transportera och placera ut krigare. Att det ökande antalet jihadister, inställda på att begå terroraktioner i Europa, är en ny utmaning för EU-länderna, sticker Rob Wainwright inte under stol med, samtidigt som han säger att det inte finns några bevis på att IS skulle ha satt i system att använda sig av krisen för att infiltrera.

− Men Europols nya Europeiska antiterrorcenter (European Counter Terrorism Centre, ETTC, som såg dagens ljus i slutet av januari. Red.) kommer att förstärka underrättelsesamarbetet, tillägger han.
Minst 700 personer, både män och kvinnor, har lämnat Storbritannien för att stödja eller kriga för jihadistgrupper i Syrien och Irak och polisen uppskattar att i alla fall hälften har återvänt hem. Enligt en högre tjänsteman inom underrättelsetjänsten är det på grund av de falska passen ”praktiskt taget omöjligt” för säkerhetspersonal att upptäcka potentiella terrorister bland flyktingar, uppger The Independent.

Ett känt faktum är att IS förser sina rekryter med falska syriska och irakiska handlingar för att de ska kunna ta sig till Europa ofta via Turkiet och Grekland. Det var just den rutten minst två av attentatsmännen i Paris tog och den enes falska syriska pass hittades senare vid Stade de France. Det antas att samtliga personer som deltog i massakern tränade tillsammans med IS i rörelsens fäste Raqqa innan de begav sig till Europa. I en artikel i IS propagandatidning skryter den misstänkte ledaren för gruppen, Abdelhamid Abaaboud, om hur han − utan att avslöja hur − lyckades resa mellan Belgien och Syrien trots att så ”så många underrättelsetjänster” jagade honom.

Självmordsbombaren i Istanbul kom till Turkiet från Syrien som en helt ”vanlig migrant”. Enligt de papper han visade upp skulle han ha varit född i Syrien 1988 och som sådan registrerade han sig i en flyktingmottagning där han också lämnade fingeravtryck.
Manuel Valls, Frankrikes premiärminister, sa till The Independent i november att EU:s yttre gränser måste stärkas eftersom IS drar fördel av flyktingkrisen. António Guterres, FN:s förre högkommissionär för FN-organet UNHCR, manade i samma artikel till besinning och uppmanade länderna att inte använda hotet om terror som ursäkt för att vända ryggen åt de hundratusentals asylsökande som flyr krig och förföljelse.

− Det är inte de stora flyktingmängderna som orsakar terrorism. Det är terrorism, tyranni och krig som får folk att bli flyktingar. Det är uppenbart att IS strategi går ut på att inte bara ställa européer mot flyktingar utan att också inom Europa ställa medborgare mot medborgare inom ett samhälle, samhälle mot samhälle inom länder och land mot land inom unionen, var Guterres analys.