Fyra mord och åtta mordförsök. För detta dömdes gärningsmannen till livstids fängelse. Problemet var bara att den dömde skulle ha varit 18 månader när brotten begicks. Att få den egyptiska militärdomstolen att inse misstaget var inte det lättaste.

I förra veckan dömdes Ahmed Mansour Quran Ali in absentia för en rad allvarliga brott, förutom de fyra morden och dubbelt så många mordförsök även hot mot polis och förstörelse av statens egendom. Hans namn stod på en lista över totalt 115 åtalade som alla i förra veckan dömdes till livstids fängelse av en militärdomstol i Kairo. Brotten som domstolen fann den över hundrahövdade samlingen skyldig till, skulle ha begåtts den 3 januari 2014 i Fayoumprovinsen, som ligger 70 kilometer söder om den egyptiska huvudstaden.

Kruxet var bara att Ahmed Mansour Quran Ali då inte ens var två år fyllda och med största sannolikhet inte så avancerad att han ens skulle ha haft en rimlig möjlighet att utföra de brott han dömdes skyldig till. Det visade sig dock omedelbart att hans namn hade hamnat på listan av misstag, men det var något som domstolen först inte ville rätta till.
Med hjälp av ett födelsebevis hade Faisal al-Sayd, en av den nu fyraårige pojkens försvarare, försökt bevisa Ahmeds ålder och påtala orimligheten i anklagelserna mot den unge åtalade, men enligt advokaten nådde dokumentet inte fram till domaren. Och pojken förklarades skyldig av domstolen.

Allt sedan president Mohammed Mursi störtades 2013, har det egyptiska rättssystemet utsatts för massiv kritik. Över 1 000 personer har avrättats och 40 000 tros ha fängslats i en utbredd jakt på dissidenter. De flesta har varit anhängare till Muslimska brödraskapet, men också sekulära aktivister har åtalats för att bryta mot den lag som förbjuder protestaktioner, uppger BBC.
För bara ett par år sedan kritiserade FN Egypten för att ha ett ”rättssystem där garantier för rättvisa rättegångar i allt högre grad tycks kränkas”. Detta efter att över 1 200 personer dömdes till döden i två massrättegångar ”fulla av procedurfel”.

Domen mot fyraårige Ahmed har inte precis mildrat kritiken. En proteststorm bröt ut på sociala medier och jurister stämmer in. Enligt advokat Mohammed Abu Hurira var det hela bara ett bevis på att det över huvud taget inte finns någon rättvisa i landet.
− Logiken begick självmord för ett tag sedan. Egypten blev tokigt. Egypten regeras av en massa stollar, var hans kommentar enligt Daily Mail.

Men nu har i alla fall domstolen insett och erkänt att ett misstag begicks när Ahmed Mansour Quran Ali hamnade på listan över åtalade. På Facebook har överste Mohammed Samir, talesman för domstolen, meddelat att det var fel person som dömdes och att rätt brottsling är 16 år och heter Ahmed Mansour Qurani Sharara.
Så långt tycks rättvisan ha segrat, men vad som ska hända med den fyraårige Ahmed är enligt BBC inte klarlagt.