Tre män har dömts till döden, tre till livstidsfängelse efter att först ha gruppvåldtagit, sedan dödat en 20-årig indisk kvinna. Fallet har utlöst ännu en ursinnig debatt om sexuellt våld och kvinnors säkerhet i landet.

Det synnerligen brutala brottet ägde rum bara ett halvår efter att en 23-årig kvinnlig student i New Dehli misshandlades, torterades och under flera timmar våldtogs av sex män ombord på en buss. Både kvinnan och hennes manlige vän – som också misshandlades svårt – kastades slutligen nakna av bussen. Några dagar senare avled kvinnan av sina skador. Händelsen fick stor uppmärksamhet – också internationellt – men trots att regeringen efter det våldsamma övergreppet skärpte såväl lagen som straffen för sexualförbrytare, har åtgärderna haft liten effekt och flera liknande övergrepp har skett sedan dess. I november 2014 skrev Samtiden om en 51-årig danska som under en semester i New Dehli i timtal våldtogs av en grupp män och om en 15-årig som brändes till döds när hon försökte försvara sig mot sex män som var på väg att förgripa sig på henne.

Och nu har ännu ett fall av mäns sexuella våld mot kvinnor, som också här slutade med döden, avgjorts i rätten. Det var i juni 2013 som kvinnan, som efter att ha tagit sin universitetsexamen och var på väg hem till bostaden i en by i Västbengalen, attackerades av sammanlagt åtta män. De slet tag i henne just när hon hade stigit av bussen och släpade henne till en närliggande ödegård.
Morgonen efter hittades den munkavleförsedda 20-åringen i en blodpöl på ett fält och en undersökning visade att hon hade våldtagits flera gånger, skriver brittiska Daily Mail.
Två av de åtalade männen försattes på fri fot eftersom rätten fann att det mot dem inte fanns tillräckliga bevis, vilket fick offrets bror att skarpt kritisera rättvisan:
− Rättsväsendet har misslyckats eftersom två av de åtalade frigavs och tre fick livstids fängelse, sa han.

Åklagaren Anindya Raut beskrev handlingen som ett ”ohyggligt brott, det blodigaste av alla blodiga fall”.
Rätten i Calcutta fann tre av de åtalade skyldiga till gruppvåldtäkt och mord och för dessa brott dömde domaren Sanchita Sarkar dem till döden. De övriga tre fick livstids fängelse för gruppvåldtäkt, kriminell sammansvärjning och för att ha undanröjt bevis.
Utanför rätten demonstrerade massor av rasande aktivister tillsammans med invånare från offrets hemby mot delstatsregeringen och krävde att samtliga åtalade skulle dömas till döden. Extra polismän fick tillkallas för att ingripa i det tumult som uppstod när de upprörda demonstranterna försökte ta sig förbi vakterna och tränga in i domstolsbyggnaden.