In i det sista bedyrade han sin oskuld. Men vid 10-tiden i dag, måndag, anlände Israels tidigare premiärminister Ehud Olmert till fängelset i Ramle där han nu ska avtjäna ett 19 månader långt straff för korruption.

Det var för snart två år sedan − i mars 2014 − som rätten dömde den nu 70-årige Olmert till sex års fängelse efter att han befunnits skyldig till att två gånger ha låtit sig mutas. Det första fallet handlade om att han, under sin tid som borgmästare i staden, skulle ha tagit emot över en miljon kronor, 500 000 shekel i samband med en fastighetsaffär i Jerusalem. I Högsta domstolen friades han i december dock från de misstankarna. Däremot fälldes han för att ha tagit emot en muta på närmare 130 000 kronor i en valkampanj. För detta dömdes han först till 18 månaders fängelse, men så blev det en månads påbackning − detta efter att Olmert hade försökt att övertala sin tidigare sekreterare Shula Zaken att inte vittna mot honom. Men Zaken hade spelat in samtalen med sin tidigare chef och med stöd inspelningarna konstaterades Olmert också skyldig till ”obstruktion av rättvisan”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Under sin tid som premiärminister, 2006-2009, hyllades Ehud Olmert av omvärlden för sitt arbete med att försöka uppnå fred med palestinierna men så nådde mutskandalerna offentlighetens ljus och han tvingades att lämna ämbetet och är nu den förste israeliske regeringschef som får krypa i fängelse. Men på senare år är det åtskilliga framstående politiker i Israel som har dömts till fängelsestraff. 2011 dömdes Moshe Katsav, landets president mellan 2000 och 2007 till sju års fängelse för våldtäkt, och landets nuvarande inrikesminister, Shasledaren Aryieh Deri, har tidigare suttit av två år för korruption.

Innan Ehud Olmert på måndagsmorgonen anlände till Maasiyahufängelset, där han nu ska tillbringa de närmaste 19 månaderna, gjorde han ett uttalande för media i en video där han återigen hävdar sin oskuld:
− Som premiärminister hade jag det största ansvaret för de israeliska medborgarnas säkerhet. Men i dag är jag den som låses in bakom galler. I denna stund är det viktigt för mig att säga det jag tidigare har sagt både i och utanför rätten − att jag fullständigt förnekar de mutåtal som jag har anklagats för, sa den tidigare premiärministern.

Några bekymmer för vad han ska ta på sig den närmaste tiden kommer han inte att behöva ha; precis som alla andra interner i Maasiyahufängelset är det från och med nu fånguniform som gäller. Enligt Reuters ska han få dela cell med två andra som också fälldes för tagande av muta i fastighetsaffären och på grund av säkerhetsskäl ska de tre sitta åtskilda från övriga dömda. Under sin första dag i fängelset kommer Olmert att få ägna tid åt diverse möten med bland annat en socialarbetare och en kriminolog för att säkra att han inte är självmordsbenägen.