Bosniern, som har uppehållstillstånd i Sverige, hade en vapenarsenal i bilen när han greps av dansk polis. Gripandet har lett till att ett stort internationellt nätverk av vapensmugglare har avslöjats.

Den 27 juli i fjol hade Sydsjællands och Lolland-Falsters polis tillsammans med danska Skatteverket, SKAT, hade en rutinmässig kontroll vid färjeläget i Rødby. En av de bilar som vinkades in för kontroll visade sig vara en ren fullträff − den var nämligen full av vapen; tio handgranater, nio pistoler plus fyra automatvapen, bland annat AK-47 Kalasjnikov.

Enligt polisen var det sannolikt att den farliga lasten smugglades till Danmark från Balkan av en kriminell organisation och att slutdestinationen skulle vara Sverige där chauffören, en 40-årig bosnier har uppehållstillstånd. Men resan fick ett abrupt slut. Chauffören greps, anhölls och har sedan gripandet suttit häktad i Danmark. På onsdag ställs han inför rätta, åtalad för medverkan till insmuggling av vapen till Danmark, skriver Sydsjællands och Falsters polis i en pressrelease.

Men gripandet av bosniern skulle visa sig leda till en betydligt större fångst. I samband med det inledde nämligen den danska polisen ett samarbete med svensk, bosnisk och tysk polis vilket resulterade i att ett internationellt vapensmugglarnätverk har kunnat nystas upp.
− Genom det goda polissamarbetet har vi kunnat avslöja ett internationellt vapennätverk som har försett vissa organiserade kriminella miljöer i norra Europa, bland annat troligen Holland, Tyskland, Danmark och Sverige, men ett större antal vapen, säger polisinspektör Kim Kliver.

Utredningen har lett till flera anhållanden i såväl Danmark som Bosnien. Hos den förmodade huvudmannen, också han bosnier som nu sitter anhållen i Tyskland, fann polisen vid en husrannsakan ett stort parti vapen och sprängmedel, bland annat 20 handgranater.
Tom Kliver är mycket nöjd med resultatet av polisens insats, men beklagar samtidigt att fångster av det här slaget är sällsynta.
− Det är tyvärr långt mellan de gånger som polisen får tag i de internationella vapensmugglarnätverken, men erfarenheter från det här fallet visar att det ändå kan lyckas, säger han.

Det visar sig också att den nu anhållne 40-årige bosniern är en meriterad herre då det gäller kriminell verksamhet. År 2000 dömdes han av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för sin inblandning i omfattande koppleriverksamhet. 25 kvinnor från Tjeckien, Slovakien och Bulgarien i åldrarna 17 till 23 år värvades i respektive hemländer och transporterades därifrån till Skandinavien. Redan från början stod de i skuld till rekryterarna som betalade kvinnornas reskostnader, mat och logi. Kvinnorna misshandlades, hotades och våldtogs innan de, för att betala tillbaka, tvingades att sälja sig på gatan i Sverige, Norge, Danmark och Belgien.
Av de sammanlagt sex män som stod åtalade i kopplerihärvan, frikändes två medan huvudmännen dömdes till sex respektive fem års fängelse. När det gällde den 40-årige bosniern yrkade åklagaren på att han också skulle utvisas ur Sverige, men yrkandet avslogs av Stockholms tingsrätt.

Av domen framgår enligt dagstidningen Ekstrabladet att bosniern svarade för prostitutionsverksamheten i Oslo och Köpenhamn och att han pendlade mellan de båda huvudstäderna för att kontrollera kvinnorna som hade tvingats till sexhandel där. Han ”stall” i Köpenhamn bestod av två 18-åriga tjeckiskor och han uppehöll sig i Danmark under falsk identitet och med ett falskt pass som han hade inhandlat av en bekant i landet.

När 40-åringen häktades dagen efter att han hade anhållits med vapenlasten i Rødby, skedde förhandlingarna inför lyckta dörrar och inte ens skälet till detta angavs. Anledningen var att polisens misstankar riktade sig mot kriminella miljöer i Sverige och att medbrottslingarna inte skulle få nys om anklagelserna mot bosniern och ge vapensmugglarna chansen att påverka utredningen och undanröja bevis.