För Bernd Lucke är Alternative für Deutschland inte längre något alternativ – varken för Tyskland eller för honom själv. I somras lämnade han det parti han var med och grundade men som nu, menar han, för en ”vämjelig politik”.

När professorn i makroekonomi Bernd Lucke, hoppade av från CDU, Christlich Demokratische Union Deutschlands, − där han i många år hade haft sin politiska hemvist – och 2013 var en av dem som såg till att Alternative für Deutschland, AfD, föddes, var eurofrågan den centrala. Partiets budskap var att det skulle vara slut med att euron skulle hållas vid liv med konstgjord andning och att alla länder inom eurozonen fritt skulle kunna lämna den gemensamma valutan.

Lucke var ledare för partiet från att det såg dagens ljus och fram till juli i fjol, då ordförandeskapet övertogs av Frauke Petry. Men inte nog med att Bernd Lucke fick överlåta ledarskapet – han vände också partiet ryggen, något som bestämt inte kom som en blixt från klar himmel. Stridigheterna mellan olika partifalanger med olika uppfattningar om bland annat invandringspolitiken hade under en längre tid stått som spön i backen. En annan infekterad fråga var förhållandet till den islamkritiska rörelsen Pegida, Patriotiska européer mot islamisering av Väst, som flera AfD-medlemmar har uttalat sitt stöd för.

Vid partikongressen i juli i fjol nådde konflikten sin kulmen; Lucke fick avgå och Petry tog över.
Men valet av Petry var långt ifrån okontroversiellt och bara några dagar efter kongressen hoppade fem av AfD:s sju EU-parlamentariker av i protest mot den nya partiledaren. Ungefär samtidigt meddelade Bernd Lucke att han inte kunde står bakom den ”främlingsfientliga” och proryska hållning som han menade den nya partiledningen stod för och han satte därmed punkt för sin tid som AfD:are. En dryg vecka senare grundade han ett nytt EU-skeptiskt parti, Allianz für Fortschritt und Aufbruch, Allians för framsteg och förnyelse, Alfa. Andra viktiga frågor är relaterade till invandring, exempelvis missbruk av asylregler.

40-åriga Frauke Petry är inte rädd för att sticka ut hakan och provocera. I en intervju bara häromdagen i Mannheimer Morgen gjorde hon ett uttalande som utlöste häftig kritik:
− Polisen måste hindra att illegala flyktingar tar sig över gränsen och i nödfall också använda vapen.
Hon fortsatte:
− Ingen polis vill skjuta en flykting och det vill inte jag heller. Men som en sista utväg kan man använda vapen. Men grundläggande är att vi inte kommer så långt utan att vi kan avtala med Österrike och via kontroller bromsa flyktingströmmen vid EU:s yttre gränser.
Men också andra medlemmar i partiet har gjort flera kontroversiella uttalanden som har vållat het debatt.

När Bernd Lucke lämnade partiet i juli, fick han sällskap av Hans-Olaf Henkel, som också han var med och grundade AfD. Han har tidigare sagt sig vara bekymrad över att han har varit med om att skapa ”ett monster”, skriver danska Jyllands-Posten och från Bernd Lucke hörs liknande tongångar:
− AfD:s hantering av flyktingar är inhuman, omänsklig och outhärdlig. Det som har hänt med AfD smärtar mig djupt. Jag hade inte förväntat mig denna radikalisering, säger han till tidningen Augsburger Allegemeine och tillägger att han anser att den politik som partiet nu står för är ”hässlich” – vämjelig.
Utvecklingen inom AfD har till och med lett till att avhoppade partimedlemmar definitivit inte ska hoppas på ett medlemskap i Alfa. Den dörren är nämligen stängd. Av Lucke själv.

Men den hårda kritiken från avhoppade medlemmar till trots, seglar Alternative für Deutschland för närvarande i kraftig medvind och som Samtiden i tidigare publicerad artikel har berättat, är väljarstödet rekordstort och skulle det vara val till förbundsdagen i dag, skulle partiet få 12,5 procent.
Det övriga politiska etablissemangets inställning är dock av motsatt art och inför valet i de tre delstaterna Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt den 13 mars, har flera socialdemokratiska politiker vägrat att ställa upp i tv-debatter med AfD.