EU kan glömma eventuella tankar på sanktioner mot Polen. Ungern tänker nämligen lägga in sitt veto. Det klara beskedet lämnade Ungerns premiärminister, Viktor Orbán på fredagen.

Polen har – med stor majoritet i parlamentet – antagit en ny medielag som på torsdagen skrevs under av landets president Andrzej Duda. Detta till stor irritation inom EU, som också får eldunderstöd från olika rättighetsgrupper. Tysken Günther Oettinger, EU:s digitaliseringskommissionär, har tagit till storsläggan och med motiveringen att den nya polska lagen ”kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna”, hävdar han att det kan sluta med att Polen mister sin rösträtt i EU, uppger SVT.

Men att unionen ska straffa Polen tänker Viktor Orbán aldrig gå med på. I en radiointervju på fredagen meddelade han att Ungern i så fall kommer att lägga in sitt veto – och med det kan EU glömma allt om repressalier.
− Europeiska unionen ska inte ha några funderingar på att införa några som helst sanktioner mot Polen. Det kräver nämligen full enighet och Ungern kommer aldrig att stödja någon som helst form av sanktioner mot Polen, sa Orbán enligt nyhetsbyrån Reuters.

I onsdags, på Trettondagen, hade den ungerske premiärministern ett sex timmar långt möte med Jarosław Kaczyński, ledare för det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS. Mötet, som av Radio Poland beskrivs som ”informellt” ägde rum i Niedzica, en stad vid den polsk-slovakiska gränsen. Här finns det berömda slottet Dunajec som uppfördes mellan åren 1320 och 1326 och som är ett betydelsefullt centrum för de polsk-ungerska relationerna. Uppgifter på onsdagen gjorde gällande att det tidigare ungerska slottet också skulle vara platsen för de båda ledarnas möte, men samtalen ägde i stället rum på ett hotell. Enligt Reuters var syftet med överläggningarna ett försök att stärka de växande euroskeptiska krafterna i Centraleuropa.

Efter regeringsskiftet i Polen i oktober, då PiS – eller Prawo i Sprawiedliwość – fick 61 procent av rösterna och närmare sex miljoner polacker i två på varandra följande val la sina röster på partiets presidentkandidat Andrzej Duda, har landet enligt många bedömare och till stor förskräckelse allt mer utvecklat sig i ungersk riktning. Utanför landets gränser – inte minst då i Sverige – etiketteras Polen numera som ”nationalkonservativt” eller ”högerpopulistisk” och landets starka koppling till Katolska kyrkan, ses inte med blida ögon.

Den nya medielagen innebär – skriver SVT – ”en starkare styrning från regeringen av de statliga radio- och tv-företagen.
Dessa farhågor torde inte bli mindre av att euobserver på morgonen i dag, fredag, kunde meddela att samtliga journalister, redaktörer och direktörer som arbetar inom polsk public service – TVP, Polsk radio, nyhetsbyrån PAP och 17 lokala kanaler kommer att avskedas. Den nya ledningen får sedan fria händer att återanställa vilken personal man vill ha.